niedziela, 16 marca 2014

Bułeczki gryczane

W sam raz na niedzielne śniadanie, bułeczki z mąki gryczanej i pszennej z ziarnami dyni i słonecznika. Bułeczki są wyśmienite na ciepło i raczej nie nadają się na długie przechowywanie. Przepis na 8 średnich bułeczek. Przepis, którym się inspirowałam tutaj. Rozczyn zrobiłam jednak po mojemu i dałam więcej mąki. 



Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 1,5 szklanki  mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka ciepłej wody do regulacji konsystencji ciasta
  • nasiona do ciasta: pestki dyni, nasiona słonecznika
  • białko jaja do posmarowania bułek
  • nasiona do posypania: pestki dyni, sezam, czarnuszka
Rozczyn z drożdży:
  • 50g drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
Przygotowanie:

Rozczyn: drożdże kruszymy do miski, dodajemy cukier i mąkę, zalewamy mlekiem i wodą. Mieszamy do powstania jednolitej masy. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Rozczyn sporo urośnie.



Ciasto: Do dużej misy przesiewamy obie mąki, dodajemy sól oraz olej, delikatnie przelewamy rozczyn, mieszamy. Dodajemy nasiona. Dodajemy wodę partiami i mieszamy. Wody należy dodać tyle, by ciasto było zwarte i łatwe do wyrobienia. U mnie wyszło pół szklanki.  Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. Ciasto ma konsystencję plasteliny, jest trochę cięższe od pszennego.  Wyrobione ciasto odstawiamy na 1 godzinę. 


Z ciasta formujemy małe kulki, rozkładamy je na wyłożonej papierem blasze w dość dużych odstępach. Bułki smarujemy białkiem jaja i posypujemy wybranymi nasionami.  




Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C i pieczemy bułki ok 20 minut. Konsumujemy na ciepło. 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. O kurrrka! Ja chcę taką bułeczkę!!! Kiedy wracasz do domu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułki dobre (mamo) :) nawet na drugi dzień rano ale na ciepło miodzio:)

    OdpowiedzUsuń