niedziela, 9 marca 2014

Mleczna kanapka tortowa

Mama wyszperała w zamrażalniku cudny kakaowy biszkopt na tort,  w szafie miałyśmy mleko w proszku, a u Pani Doroty na blogu przepis na mleczną kanapkę. No i masz babo placek:)  Masa mleczna obłędna, nadaje się też na kulki Rafaello zanurzone w wiórkach kokosowych (na pewno uczynię). Ciasto jest dosyć słodkie, dlatego przełamałyśmy konfiturą z czarnej porzeczki produkcji mojej mamy.



Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
Z białek ubijamy sztywną pianę, łączymy z cukrem, dodajemy żółtka. Mieszamy to na gładką masę, dodajemy olej do połączenia składników. Suche składniki (bez cukru) mieszamy razem: przesianą mąkę z proszkiem i kakao i delikatnie dodajemy do mokrej masy, do połączenia składników.
Na średnią blachę wykładamy papier do pieczenia, wlewamy masę, pieczemy w 175 st.C przez ok. 25 minut , wypieczenie sprawdzam patyczkiem. 

Składniki na masę mleczną:
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • pół szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 350g masła
  • 16g cukru waniliowego 

W mleku zwykłym rozpuścić cukier i cukier waniliowy.  Powstały gęsty roztwór odstawić do ostudzenia (nie stężeje bez obaw).  Ostudzone mleko utrzeć z masłem i porcjami dodawać mleko w proszku do powstania gładkiej masy. 

Składniki na polewę czekoladową:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 70g masła
Masło rozpuścić w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Jeśli chodzi o biszkopty, ja polewy nie studzę przed wylaniem. 

Dodatkowo:
  • konfitura porzeczkowa - do przełożenia biszkoptu
  • herbata- do namoczenia biszkoptu
Biszkopt który był pod ręką, przekrojony został na 3 blaty. Pierwszy i drugi blat od dołu zostały nasączone herbatą. Na pierwszy blat od dołu wyłożyłam konfiturę, na drugi masę mleczną, trzeci oblałam polewą. Kulka kokosowa na wierzchu tortu także zrobiona jest z mlecznej masy. 

Smacznego!

4 komentarze:

  1. bardzo pyszne ;) mam nadzieję że będę miała jeszcze okazje cos spróbować gdyż mleczna kanapka pychotka polecam wszystkim kaska

    OdpowiedzUsuń
  2. Mleczna kanapka nie dość, że pyszna, to jeszcze przypomina czapeczkę Pana Misia!

    OdpowiedzUsuń
  3. mam pytanie czy zamiast mleka w proszku mogę dac smietanke do kawy w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam nie robiłam ze śmietanką ale myślę, że wyjdzie. Śmietanka w proszku jest zrobiona na wzór mleka tylko składa się z gorszych substancji. Zamiast tłuszczu mlecznego z mleka jest np. utwardzony tłuszcz roślinny, najczęściej palmowy i mnóstwo konserwantów.

      Jeśli masz śmietankę w domu to jej użyj. Jeśli jednak nie, mleko w proszku będzie lepszym wyborem.W smaku też nie powinno być dużej różnicy.

      Usuń