niedziela, 2 marca 2014

Sok z aronii

Sok z aronii kojarzy się nam z cierpkim i niedobrym.  Przez wielu niedoceniany, tak naprawdę na zimę jest lepszy niż opakowanie witamin. Aronia jest źródłem witamin z grupy C, E i B, przeciwutleniaczy i skutecznie obniża ciśnienie. Mój sok z aronii, robiony był jesienią ale właśnie teraz z niego korzystam. 


Parę słów o radzeniu sobie z cierpkim smakiem aronii:
Sposobów jest wiele, jedni dodają do soku liście wiśni, malin lub winogron inni mrożą owoce aronii. Dodaje się także kwasek cytrynowy lub sok z cytryny.  Ja sok z aronii robiłam pierwszy raz i cierpkości ani śladu. 

Składniki:

  • 2l owoców z aronii
  • 3l wody
  • 1kg cukru (to jest jednak rzecz gustu, mój sok nie jest bardzo słodki)
  • garść liści wiśni
  • 1 jabłko
  • sok z 1 cytryny
  • 4-5 goździków

Robimy sok
Owoce mroziły się u mnie ok. 2-3 tygodnie. Owoce aronii zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, dodajemy liście wiśni, przekrojone na cząstki jabłko. Do soku wciskamy sok z cytryny i wrzucamy goździki. Na koniec wsypujemy cukier, tyle ile lubicie. Wszystko gotujemy na małym ogniu ok 30 minut.  Wszystko pozostawiamy w garnku  na min. 2 godziny, można zostawić nawet na dłużej. Taki sok przecedzamy na sitku i zagotowujemy ponownie. Gorący nalewamy do słoiczków. Polecam małe słoiczki. Słoiczki pasteryzujemy jeszcze w gotującej wodzie przez ok 15 minut. Pamiętajcie by woda przykrywała słoiczek co najmniej do wysokości soku. Gotowe!   
Uwaga. Plamy z soku z aronii nie schodzą:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz