sobota, 5 kwietnia 2014

Faszerowany warkocz drożdżowy

Od razu wiedziałam, że to będzie fajny przepis. Ciasto drożdżowe, prawie takie jak na pizzę z włoskimi dodatkami skręcone w warkocz. Dość proste w przygotowaniu i efektowne, przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych włoskich blogów Zenzero e limone.  Gorąco polecam. 


Składniki na ciasto 4 duże porcje:
  • 0,5kg mąki pszennej
  • 50g drożdży świeżych 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka letniej wody
  • 2 łyżki pesto
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli 






Drożdże z cukrem rozpuszczamy w wodzie. Na blat lub do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 2 łyżki pesto, 2 jajka, sól oraz rozczyn z drożdży, mieszamy i zagniatamy do jednolitej masy. Konsystencję ciasta regulujemy wodą lub mąką, ja musiałam jeszcze troszkę podsypać mąką, by odkleić ciasto od palców. Gotowe ciasto pozostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia (ciepłe miejsce, pod ściereczką). 

Ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości 5mm.  Ciasto najlepiej rozwałkować na papierze do pieczenia, na blasze, żeby potem łatwiej było je zwinąć. 

Składniki na farsz:

  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • słoiczek pesto bazyliowego (2 łyżki odjęte były do ciasta)
  • pół słoiczka suszonych pomidorów z zalewy olejowej
  • 150g parmezanu
  • 100g szynki dojrzewającej (u mnie hiszpańska Serrano Gran Reserva) 
  • natka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku 




Rozwałkowane ciasto smarujemy koncentratem i pesto. Na tarce ścieramy 3/4 parmezanu i posypujemy ciasto. Pomidory odsączamy z oleju (np. za pomocą ręczników papierowych) i siekamy w paski, szynkę także siekamy/rwiemy na drobniejsze cząstki, siekamy natkę i czosnek. Wszystko wykładamy równomiernie na ciasto. 


Pomagając sobie papierem ciasto zwijamy w rulon. Po drodze wylecą nam z niego niektóre składniki, można włożyć je do środka. Krańce ciasta można skleić  palcami.  Ciasto rozcinamy wzdłuż w połowie, nie docinamy do końca, zostawiamy ok 5cm.  Dwa powstałe pasy zakończone wspólnym końcem przeplatamy, by utworzyć warkocz. Końce warkocza łączymy by powstało koło i tak przygotowane ciasto wkładamy do naczynia żaroodpornego (nie trzeba smarować tłuszczem). Ja w środek naczynia włączyłam drugie, małe naczynko żeby warkocz w środku był pusty. Wierzch warkocza posypujemy resztą parmezanu.
Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200 st.C. 

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz