niedziela, 13 kwietnia 2014

Fromage czosnkowy

Zapewne wszyscy pamiętają małą kostkę czosnkowego serka zawiniętą w srebrny papierek. Dziś można go jeszcze spotkać w sklepach, ale czy wciąż jest  nim czosnek? Czy jest w nim prawdziwe masło? Odpowiedź nasuwa się sama. Jeden z moich smaków dzieciństwa, przygotowywany także własnoręcznie przez mamę. Dziś, serwowany u mnie na śniadanie, zabrał mnie do wspomnień z dzieciństwa. Geniusz tego serka tkwi w jego prostocie. 


Składniki:
  • kostka białego sera (u mnie prawdziwy, ze wsi)
  • 2 łyżki bardzo miękkiego masła
  • 2-3 łyżki śmietanki 30%
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Wiejski ser i masło

Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy cząstki masła, śmietankę. Przez praskę przeciskamy czosnek i dodajemy do sera. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Podajemy na chlebie. Wedle uznania można go posypać szczypiorkiem, bazylią itd..

Ten przepis bierze udział w akcji:
Smaki dzieciństwa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz