czwartek, 24 kwietnia 2014

Placuszki pieczarkowe z sosem gruszkowo-pietruszkowym

Placki ziemniaczane, naleśniki, omlety... szukamy nowych sposobów na urozmaicenie dań z rodziny plackowatych. Ostatnio zaczęłam częściej sięgać po mąkę gryczaną i z niej właśnie zrobiłam placki z dużą ilością smażonych pieczarek i parmezanu oraz  sosem  z gruszek i pietruszki. Uwierzcie, wszystko pasuje!  Ci co pieczarek nie jadają (a znam takich), niech żałują. 

Składniki na placki (3 porcje):
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 100g parmezanu/grana padano (można użyć także zwykłego żółtego sera)
  • 500g świeżych pieczarek
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia 
  • łyżka masła do smażenia pieczarek

Składniki na sos:
  • 3 gruszki
  • pęczek pietruszki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 papryczka chilli
  • 400ml śmietanki 30%
  • sól/wegeta
  • pieprz

Placki: Pieczarki myjemy, kroimy drobno i podsmażamy na maśle z pieprzem i solą aż do odparowania znacznej ilości wody. Odstawiamy do ostudzenia. Miksujemy mąkę z jajkami i mlekiem. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser a natkę siekamy drobno.  Ser, pieczarki i natkę dodajemy do masy, przeciskamy czosnek przez praskę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy małe placki aż z każdej strony przyrumienią się na złoto. Placki osuszamy ręcznikiem papierowym by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 


Sos: Na patelni rozpuszczamy małą łyżeczkę masła, tak aby lekko natłuścić powierzchnię. Gruszki kroimy w kostkę, nie trzeba ich obierać ze skórki,  należy wykroić jedynie gniazda nasienne. Na patelni rozpuszczamy miód z cytryną i na tym glazurujemy gruszki, należy odparować znaczną część wody. W międzyczasie siekamy pietruszkę oraz chilli i dodajemy do gruszek. Kiedy gruszki zaczną lekko błyszczeć, wlewamy śmietankę i mieszamy aż sos zgęstnieje. Smak sosu regulujemy solą i pieprzem, można też dodać wegetę.  Placki podajemy polane sosem. 


Smacznego!
Ten przepis bierze udział w akcji:

Pieczarkowy Tydzień 2014

2 komentarze:

  1. Bardzo oryginalny przepis, szczególnie ten sosik mnie zaintrygował :) Dziękuję za dołączenie do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos jest super, sama byłam zdziwiona, pasowałby też do mięsa np. polędwiczki czy schabu. Same placki też są dobre, pod warunkiem że jest dużo pieczarek a mąka gryczana inna w smaku niż normalna:) Polecam.

    OdpowiedzUsuń