niedziela, 13 kwietnia 2014

Snickersowe babeczki czyli snickers cupcakes

Muffiny były zamówione na blogu, więc oto i one. Babeczki to często małe dzieła sztuki, które można zrobić, ubrać i udekorować na tysiące sposobów. Kiedy pojawia się masło od "prawdziwej" krowy trzeba je upiec. Moje ulubione to oczywiście czekoladowe, a tutaj wariacja na temat snickersów. Ze względu na ten dodatek ponoć bardzo lubiane przez panów. Moja inspiracja tutaj i standardowo tutaj, na sos karmelowy. 
Składniki na 20 małych babeczek:
  • pół szklanki kakao
  • pół szklaki wrzątku
  • pół szklanki mleka 
  • 1,5 szklanka mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 100g masła
  • pół szklanki cukru drobnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 batony snickers (posiekane w kostkę)
Na bitą śmietanę:

  • 400ml śmietany kremówiki (1-2 łyżki odłożyć na sos karmelowy)
  • 2 czubate łyżeczki cukru pudru
  • 1 baton snickers (posiekany w kostkę)
Na sos karmelowy:

  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
Do przygotowania ciasta potrzebujemy 3 pojemniki.  W pierwszym zalewamy kakao wrzątkiem, mieszamy, dodajemy mleko i pozostawiamy do ostygnięcia (kakao do zmieszania z reszt składników musi być zimne, żeby nie wybąblowały nam za wcześnie proszek do pieczenia i soda). 

W drugim pojemniku mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. 

W trzecim pojemniku ucieramy na gładko masło z cukrem, dodajemy całe jajka i ekstrakt waniliowy. Wszystkie te składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 
Spirytusowy ekstrakt waniliowy
Teraz łączymy wszystkie masy. Do masy jajecznej, wlewamy kakao a następnie sypiemy składniki suche, wszystko miksujemy do połączenia.  

Papilotki do muffinek wkładamy do formy na babeczki, ja korzystałam z pojedynczych silikonowych foremek. Do każdej papilotki wkładamy ok 2,5 łyżki ciasta. Muffiny z tego przepisu nie rosną bardzo mocno, ale o to chodzi. 


Babeczki pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stC, po 5-10 minutach pieczenia do każdej babeczki wkładamy kilka kostek snickersa (wedle uznania). Po upieczeniu studzimy 




Śmietanę ubijamy z cukrem mikserem, aż przestanie pływać, nakładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy babeczki. Na bitą śmietanę układamy kostki snickersa, w ilości ile dusza zapragnie. 



Przygotowanie sosu karmelowego:  Na dno garna/patelni wsypujemy cukier, podgrzewamy do rozpuszczenia (uwaga gorące), dodajemy wodę, śmietankę i mieszamy. Dodajemy masło, sól, mieszamy do rozpuszczenia, lekko studzimy i polewamy babeczki. Babeczki chłodzimy w lodówce pół godziny przed podaniem. 


 I jeszcze próba generalna nowej foremki
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz