niedziela, 27 kwietnia 2014

Uzbekistan: Pilaw (plov)

Nie byłam w Uzbekistanie, ale kuchnia tego kraju wiele o nim mówi. Na przepis na pilaw natrafiłam w jednym z numerów National Geographic Traveller. Był to artykuł na temat pochodzenia pilawu, sposobu i okolicznościach jego spożywania oraz zawierał poglądowy przepis. Raz wykonany w mojej kuchni, zagościł na stałe a grono jego fanów się poszerza. Gorąco polecam to aromatyczne danie.  


Składniki (4 porcje):

  • 0,5kg baraniny (lub wołowiny)
  • 300g ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • słoiczek koncentratu
  • 0,5l bulionu
  • opakowanie suszonych śliwek
  • pęczek pietruszki
  • 1 główka czosnku
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 papryczka chilli
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • kolendra
  • curry
  • cynamon
  • kmin rzymski
  • suszona mięta

Wykonanie:
Główkę czosnku przekroić na pół wszerz, jak na zdjęciu powyżej. Górną połówkę obrać z łupin i posiekać drobno, dolną odłożyć. Pokroić mięso w dość grubą kostkę, wymieszać z czosnkiem i posiekaną w kostkę cebulą. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, czosnek, dolną połówkę czosnku ułożyć tak by miejsce gdzie czosnek został przecięty było zanurzone w oleju. Doprawić solą i pieprzem, dodać  przekrojoną papryczkę chilli. Smażyć do przyrumieniania ok 20 minut. Połówkę czosnku należy odłożyć, posłuży ona do dekoracji lub do jedzenia:) 
Zmniejszyć ogień dodać koncentrat i pokrojoną w małe paski paprykę i posiekaną pietruszkę (trochę zostawić do dekoracji). Wymieszać i doprawić cukrem (ok 1 łyżeczka) i solą. Dusić ok 15-20 minut. Dodać śliwki wymieszać. 

Dodać przyprawy, sugeruję rozpocząć od dodania po 1 łyżeczce każdej z przypraw. Wymieszać. Zmniejszyć gaz do minimum, wyrównać powierzchnie sosu i równomiernie wysypać ryż, nie mieszać. Zalać bulionem. Drewnianą łyżką zrobić w daniu kilka "dziur" dla łatwiejszego uwalniania wody do ryżu.  Dusić pod przykryciem ok 40 minut. Po upływie 30 minut, potrawę można lekko przemieszać i sprawdzić czy ryż zmiękł, jeśli  ryż jest twardy należy dolać więcej bulionu. Wszystko dokładnie wymieszać w razie potrzeby dodatkowo przyprawić. Wyłączyć gaz i pozostawić pod przykryciem jeszcze chwilę. Przemieszać ponownie.  Posypać świeżą natką pietruszki. W razie potrzeby podsypać jeszcze przyprawami, duża ilość ryżu sprawia, że musi być ich naprawdę dużo by danie było aromatyczne. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz