niedziela, 6 kwietnia 2014

Włochy: Tiramisu

Tiramisu to jeden z najszybszych do wykonania deserów-klasyków jakie znam. Na samo wykonanie ciasta przewiduje się pół godziny a potem długie chłodzenie w lodówce. Tiramisu prawdopodobnie pochodzi z włoskiego miasteczka Trevisio. Oryginalny przepis na wykonanie Treviso tiramisu znajdziecie tutaj. Ja posiłkowałam się także moją biblią deserową, zdjęcie poniżej. Pamiętając o kilku prostych zasadach przepis na tiramisu może stać się najłatwiejszym do wykonania pod słońcem. 



Zasady:
1. Moczenie biszkoptów: biszkopty w ZIMNEJ kawie moczymy bardzo krótko, dosłownie sekundy
2. Do kremu nie dodajemy mleka- krem musi być zwarty i gęsty, żeby ciasto można było pokroić, pamiętajmy, że krem po połączeniu z mokrymi biszkoptami jeszcze straci swoją zwartość 
3. Chłodzimy i jeszcze raz chłodzimy, nie ma co oszczędzać, ciasto najlepiej wykonać dzień wcześniej 
4. Estetyka podania: Posypanie wierzchu deseru kakao powinno odbyć się przed samym podaniem. Podczas przechowywania w lodówce, kakao nabiera wilgoci i nie jest już tak ładne jak na początku 
5. Dla osób niewprawionych: tiramisu (bez dodatków usztywniających, jak żelatyna) ciężko wyciąga się z formy i kroi. Efektem są niezbyt estetyczne kawałki na talerzu. Jeśli nie mamy przetestowanego przepisu, tiramisu najlepiej zrobić  w pucharkach/salaterkach- osobno dla każdego. Estetycznie i prosto. 
6. W oryginalnym przepisie do kawy nie dodaje się alkoholu, jednak wiadomo, że popularny do tego deseru jest migdałowy likier pochodzący z Włoch- Amaretto. Zamiast niego można użyć innych trunków koniakowych lub w ogólne z niego zrezygnować. 
Składniki na 5-6 dużych porcji:

  • 4 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 500g serka mascarpone
  • 250-300ml mocnej kawy (z 4 łyżeczek)
  • 3/4 szklanki cukru (można mniej) 
  • 50-100ml likieru amaretto (można zamienić na inny, lub całkowicie zrezygnować), u mnie był inny alkohol
  • ok 30 dużych podłużnych biszkoptów
  • 2 łyżki kakao do posypania

Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Białka osobno ubijamy na sztywną pianę (w oryginalnym przepisie nie było mowy o białkach, jednak mi było szkoda ich nie użyć, dlatego ostatecznie wylądowały w deserze).  Do masy żółtkowej dodajemy mascarpone. Następnie należy delikatnie (łyżką) wmieszać pianę z białek. 

Biszkopty:
Zaparzamy kawę. Przelewamy do miseczki, by ułatwić moczenie biszkoptów. Do wystudzonej kawy dolewamy alkohol. Na sekundę wkładamy biszkopt do kawy i wykładamy go w formie do tiramisu. 


Na warstwę biszkoptów wykładamy krem, następnie kolejną warstwę biszkoptów i znów krem. Całość posypujemy kakao  najlepiej przez sitko.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz