poniedziałek, 19 maja 2014

Ciasto rabarbarowe na oleju rzepakowym i maślance

Sezon na rabarbar trwa, ciasta rabarbarowe wyrastają na blogach jak grzyby po deszczu. Dziś proponuję bardzo szybki i łatwy placek bazujący na maślance i oleju. Olej rzepakowy to naturale źródło kwasów omega-3 i dlatego warto czasem zastąpić nim masło czy margarynę.  Placek jest wilgotny i puszysty. Dodatkowo  na tym samym oleju wykonana jest perfekcyjna kruszonka. Przepis dostałam od koleżanki, w wersji podstawowej zamiast rabarbaru były powidła śliwkowe. Gorąco polecam. 


Ciasto, na okrągłą formę 26cm :

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy/ ziarenka z laski wanilii
Karmelizowany rabarbar: 
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łodygi rabarbaru
  • łyżka wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • dodatkowy cukier na  odkwaszenie rabarbaru: procedurę znajdziecie tutaj.
Uwaga: Zamiast rabarbaru można użyć innych owoców, powideł, od biedy wystarczy także zwykły dżem. 

Kruszonka:
  • 10 łyżek mąki
  • 10 łyżek cukru
  • 10 łyżek oleju
  • szczypta proszku do pieczenia
Wykonanie:

Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w mikserze w kolejności podanej w części składniki.  Takie to proste! 

Rabarbar: Na patelni rozpuszczamy cukier. Ostrożnie, karmel  jest gorący i lubi się przypalać. Podgrzewamy powoli i cierpliwie, można dodać 1 łyżkę wody by przyspieszyć ten proces.  Łodygi rabarbaru siekamy na drobne paski, odkwaszamy, wrzucamy na patelnię. Dodajemy cynamon. Odparowujemy wodę, mieszając. Po około 10 minutach rabarbar zmięknie. Do ciasta warto odsączyć powstały syrop. Jeśli tego nie zrobimy, może wyjść zakalec.  Syropu można nie odsączać, ale wtedy nie pokrywajmy całej powierzchni ciasta owocami,  nakładajmy rabarbar punktowo.  



Kruszonka: Składniki na kruszonkę mieszamy razem, łyżką, nie mikserem- do stworzenia grudek różnej wielkości. Nie rozdrabniajmy za bardzo.


Ciasto wylewamy do formy. Nakładamy owoce, najlepiej punktowo, posypujemy kruszonką.  Pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 st.C. 


Smacznego!
Ten przepis bierze udział w akcji:
Rabarbalove

6 komentarzy:

  1. Karmelizowany rabarbar... pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. OOOO. lubię takie ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja tam widze zakalec ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadza się był mały zakalec, tak to jest jak nawali się rabarbaru:) Stąd mój komentarz by nakładać owoce punktowo, szczególnie takie co zawierają dużo wody:))))

    OdpowiedzUsuń
  5. idealne na konkurs Słodkie wypieki z Kujawskim!

    OdpowiedzUsuń