piątek, 30 maja 2014

Facet w kuchni: Ciasto z jabłkami i rabarbarem na oleju

Tym razem inaczej niż zwykle - facet w kuchni niekoniecznie oznacza przyrządzanie padliny. Zamiast mięcha będzie ciasto :). Przepis jest bardzo prosty, więc panowie mogą bardzo łatwo zaimponować dziewczynom i skraść ich serca. Przepis pochodzi od mojej mamy.


Potrzebne składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek stołowych oleju
  • 3-4 jabłka
  • Rabarbar (opcjonalnie)


Zaczynamy od zmiksowania jajek z cukrem na kogel-mogel, następnie dodajemy szklankę mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 6 łyżek stołowych oleju i całość mieszamy łyżką (najlepiej drewnianą - nie wiem czemu nie pytajcie:)). 

Jabłka należy obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć środki z nasionami a następnie każdą ćwiartkę przekroić na pół lub 3 części (w zależności od wielkości jabłka). Oryginalny przepis nie zawiera rabarbaru, ja jednak postanowiłem zaryzykować i spróbować, 
Jak przygotować rabarbar do ciasta znajdziecie tutaj.  

Przygotowane ciasto wylewamy na blachę lub do tortownicy i na wierzchu układamy pokrojone wcześniej jabłka oraz rabarbar. Owoce powinny opaść w czasie pieczenia na spód ciasta. Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około godzinę. Gotowość ciasta można sprawdzać patyczkiem. Jeżeli nie dodamy “mokrych” owoców to suchy patyczek oznacza koniec pieczenia, ale generalnie godzina powinna wystarczyć, aby nie podać zakalca:) Po upieczeniu ciasto powinno mieć na wierzchu chrupiącą brązową skórkę.




Życzę smacznego!



Ten przepis bierze udział w akcji:

Rabarbalove

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz