sobota, 31 maja 2014

Korea: Japchae / chap chae

Chciałam zrobić chińskie danie, coś stir fried... ponieważ uwielbiam makaron sojowy i mam jego liczne zapasy w domu. Okazało się, że wszystkiego mi brakuje poza sosem sojowym i olejem sezamowym, dlatego zaczęłam improwizować. Zupełnym przypadkiem, ugotowałam danie kuchni koreańskiej o nazwie Japchae..., jak się okazało później po przejrzeniu książki kucharskiej. Jedyne czego brakowało do ideału to szpinak.  Do następnego dania z Azji muszę się jednak przygotować- czyli zrobić odpowiednie zakupy. Chapchae gorąco polecam, dla miłośników sezamu i makaronu sojowego. 


Marynata do mięsa:

  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 papryczka chilli
  • 3 plastry świeżego imbiru 
  • 2 łyżki sosu słodko-pikantnego chilli (tao tao)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • otarta skórka z połowy limionki
  • 1 łyżka soku z limonki 
  • sól, pieprz
Wszystkie składniki marynaty należy zmieszać, papryczkę i imbir siekamy w drobną kosteczkę a otartą skórkę z limonki wyciągamy z marynaty przed wrzuceniem na patelnię.  Mięso, pokrojone w cienkie paseczki marynujemy ok 1 godziny, im dłużej tym lepiej. 

Danie:
  • 200g polędwicy wołowej 
  • 200g makaronu sojowego
  • warzywa- mieszanka chińska mrożona (można skomponować samemu)
  • ziarna sezamu ok 4 łyżki 
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 plastry imbiru (posiekane drobno)
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryczki chilli
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku 
  • olej sezamowy
Ponieważ jest to danie stir fried ostatecznie wszystkie składniki wylądują na jednej patelni i będą się smażyć na dużym ogniu. 

Makaron gotować w osolonej zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, bardzo krótko ok 2 minuty. 
Na suchej patelni prażyć ziarna sezamu aż nabiorą złotego koloru. Do sezamu dodajemy łyżkę oleju sezamowego, posiekany czosnek, chilli oraz szczypior, przelewamy mięso razem z marynatą i smażymy przez 10 minut na "dużej mocy", mieszając. Dodajemy mieszankę chińską (warzywa). Mieszamy, podlewamy olejem sezamowym oraz sosem sojowym, dodajemy cukier, doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. (czas ok 15-20 minut aż warzywa zmiękną) Dodajemy makaron, zmniejszamy ogień,  mieszamy. Na koniec skrapiamy danie sokiem z limonki. 


Makaron sojowy, przygotowany ze skrobi fasoli mung lub ziemniaków


Danie posypane mieszanką pikantnych kiełków





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz