sobota, 10 maja 2014

Steki z tuńczyka z pieczonymi młodymi ziemniakami

Stek z tuńczyka to rarytas, który wymaga wiedzy i wprawy w przygotowaniu. Wystarczy chwila, by przesuszyć go na patelni. Jego soczyste mięso przypomina bardziej wołowinę niż rybę a walory smakowe powodują, że populacje wielu gatunków staja się dziś zagrożone. Jedzmy tuńczyka, a jakże, ale z umiarem i rozsądkiem. Polecam artykuł o tuńczyku z National Geographic pod tytułem "Żywe srebro".  

Tuńczyk:

  • 2 steki z tuńczyka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki z oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka liści świeżej bazylii
  • ostra papryka, sól, pieprz
  • rzeżucha



Oleje mieszamy w misce, czosnek siekamy w cienkie plastry, bazylię rwiemy palcami. Dodajemy do oleju. Steki z tuńczyka nacieramy solą, pieprzem i ostrą papryką i zanurzamy w aromatycznym oleju na ok 2 godziny, co jakiś czas mieszamy i przekładamy steki na drugą stronę. 
Smażenie: Tuńczyka nie można przesuszyć. Po pierwsze pomaga w tym marynata. Rozgrzewamy patelnię, smażymy w marynacie. Czas smażenia zależy od grubości steku. U mnie, steki o grubości ok 1,5cm smażyły się 2 minuty na każdej stronie. Do podania zostały udekorowane przesmażonym czosnkiem z marynaty oraz świeżą rzeżuchą. 

Ziemniaki:
  • 10 małych młodych ziemniaków
  • przyprawy które lubimy (u mnie: papryka słodka, zioła prowansalskie, ostra papryka, majeranek, czosnek granulowany)
  • sól
  • 2 łyżki oleju do wysmarowania blachy i ziemniaków

Ziemniaki dokładnie myjemy, jeśli nie mają piasku nie ma potrzeby obierania ich ze skóry. Ziemniaki kroimy na ćwiartki. Na blasze wykładamy papier do pieczenia i rozsmarowujemy na nim olej. Wykładamy ziemniaki, posypujemy przyprawami. Wszystko mieszamy rękami by pokryć ziemniaki tłuszczem z papieru do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok 30-40 minut. Pod koniec pieczenia temperaturę zmniejszamy do 190st.C.  

Surówka:
  • 1 por
  • 2 gruszki
  • opakowanie suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • sól, pieprz

Por kroimy w krążki i przelewamy wrzątkiem, by go sparzyć. Gruszki (bez obierania ze skórki) kroimy w kostkę, odrzucamy jedynie ogonki i gniazda nasienne. Siekamy śliwki, 2 zostawiamy do dekoracji. Osuszony por mieszamy z gruszkami i śliwkami. W osobnym naczyniu mieszamy miód z majonezem i śmietaną. Jeśli mód jest bardzo gęsty można dodać do niego łyżkę gorącej wody. Sos łączymy z surówką. Doprawiamy solą i pieprzem. Ozdabiamy całą śliwką. 
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie :) Dziś własnie biorę się za tuńczyka i szukam inspiracji :)

    http://glamourmamablog.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis.
    Bardzo lubię steki oraz wszystko inne co pochodzi z amerykańskiej kuchni.
    Jadłam naprawdę smaczne steki w Road, będąc we Wrocławiu :)

    OdpowiedzUsuń