niedziela, 4 maja 2014

Tarta z rabarbarem i budyniem

Kruche ciasto z rabarbarem to standard  w sezonie rabarbarowym. W tej wersji znajdziecie  tartę z budyniem waniliowym, ja jednak wolę  opcję z samym rabarbarem i kruszonką.  Jestem ciekawa Waszych opinii. 


Składniki i przepis na wykonanie ciasta kruchego znajdziecie tutaj. W tym przepisie 2/3 ciasta zużywa się na kruchy spód a reszta na kruszonkę, do posypania na wierzch. 

Budyń:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyki cukru
  • 0,5l mleka 
Przygotowanie budyniu: należy postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Rabarbar: 
  • 5 łodyg rabarbaru
  • 4 łyżki cukru na "odkwaszenie"
  • 4 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu 
Jak przygotować rabarbar do wypieków znajdziecie tutaj.

Wykonanie ciasta: Formę (o średnicy 26cm) wyklejmy ciastem kruchym. W cieście robimy dziurki widelcem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 st. C, pod przykryciem z papieru do pieczenia lub folii aluminiowej (obciążonej fasolą/szklanymi kulkami). Na podpieczony spód (nie trzeba go studzić) wykładamy  równomiernie budyń. Na budyń wykładamy rabarbar, posypujemy go cukrem i cynamonem. Z reszty ciasta kruchego odrywamy małe cząstki i posypujemy nimi tartę by stworzyć warstwę kruszonki.  Pieczemy w temperaturze 180 st. C kolejne 20 minut (lub do przyrumienienia kruszonki). 






Smacznego!
Ten przepis bierze udział w akcji:

Piknik majowy

2 komentarze:

  1. chętnie bym taką tartę zabrała na grilla :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie się nadaje. Fajnie się kroi, jest zwarta i nic się z nią nie dzieje, jeśli jest poza lodówką.

      Usuń