czwartek, 1 maja 2014

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa serwowana z jajkiem przypomina czasy dzieciństwa i początek lata. Dzieci za nią nie przepadają, jednak w kolejnych latach życia można ją docenić. Mi przypomina się czas zbierania szczawiu na łące pod lasem, teraz raczej kupujemy go na targu. Warto pamiętać o tej zupie, przypomina czasy kiedy nie wszystkie produkty spożywcze były na wyciągnięcie ręki. 

Składniki:

  • 1,5l bulionu (jak na rosół- kurczak np ćwiartka, kostka rosołowa, włoszczyzna, cebula)
  • 2 pęczki szczawiu
  • 3 duże marchewki
  • 3 duże ziemniaki
  • 6 jajek 
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól/wegeta
  • pieprz
  • śmietanka do zabielenia zupy
Marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy w sporą kostkę, wrzucamy do wrzącego bulionu. Całość robimy na małym ogniu. Szczaw płuczemy, siekamy na drobno razem z natką, najlepiej w rozdrabniaczu. Kiedy marchew i ziemniaki lekko zmiękną (po ok 15-20 minutach) gotowania, dodajemy szczaw i pietruszkę, mieszamy. Ząbki czosnku kroimy na pół i wrzucamy do zupy. Należy ją przyprawić solą/wegetą i pieprzem. Koperek można dodać do zupy lub tylko ją nim udekorować w zależności od preferencji. Podobnie ze śmietanką. Ja  lubię, więc zabielam zupę. 
W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo. Można nimi dowolnie udekorować zupę, pokroić w plastry, na połówki, w ćwiartki lub kostkę. Ja do swojej zupy dodałam także kurczaka, na którym gotowałam bulion.
Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak ja też, o zupie w tym roku przypomniała mi mama, zrobiła pyszną szczawiową.

      Usuń
  2. Muszę wybrać na łąki po szczaw:) Szczawiowa to mój smak dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście, ku mojemu zaskoczeniu, szczaw można znaleźć też w markecie, jakby ktoś miał za daleko do łąki. Jednak łąkowy na pewno jest najlepszy.

      Usuń
  3. no mi niestety zostaje tylko szczaw ze sklepu, ale chętnie wypróbuję ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Spokojnie można dodać szczaw sklepowy, taki ze słoicza lub mrożony. Nie zmieni to smaku zupy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna! Polecam:)

    OdpowiedzUsuń