piątek, 20 czerwca 2014

Biszkopt z kremem i truskawkami

Klasyczne ciasto truskawkowe na biszkopcie, z kremem galaretką i furą truskawek. Moim zdaniem jedno z najlepszych ciast na letnie upały. Jego wykonanie jest bardzo proste i może mieć wiele owocowych wariantów. Polecam.

Składniki na galaretkę i truskawki:
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej 
  • ilość wody potrzebna do przygotowania jednej galaretki (to zapewni nam, że galaretka nie przeleje się nam później przez ciasto)
  • 250g truskawek (bez szypułek)
Galaretki przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu ale w zmniejszonej ilości wody. Studzimy przez ok 0,5 godziny w temperaturze pokojowej, wstawiamy do lodówki. Co pół godziny sprawdzamy czy galaretka nie jest zbyt stężona. Jeśli stężeje za bardzo, należy ją włożyć do miski z ciepłą wodą.  
W czasie tężenia galaretki przygotujemy biszkopt i krem.
Składniki na biszkopt (w formie 26cm  biszkopt ma 2cm wysokości):
* od wielu lat korzystam z tego przepisu (oczywiście z moich ulubionych Moich wypieków), gorąco polecam, biszkopt zawsze wychodzi, po upieczeniu rzuca się go na podłogę, by zrobił ciche puff.  Oryginalny przepis na wysoki biszkopt np do tortu znajdziecie tutaj. 

  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki  mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • szczypta soli
Białka oddzielić od żółte, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać cukier, dalej ubijając, dodać żółtka, ubijać do powstania jednolitej masy. Mąkę przesiać do miski z masą i wmieszać ją drewnianą łyżką.
Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (dno).  Piec w temperaturze 170 st.C przez ok 40 minut (sprawdzamy drewnianym patyczkiem).  Po upieczeniu. Na podłodze rozkładamy ściereczkę i upuszczamy na nią formę z biszkoptem (Rozumiecie, że musicie użyć metalowej formy? :)).
Wkładamy z powrotem do otwartego, gorącego piekarnika. Do ostudzenia. Nie wyjmujemy z formy. 
Składniki na krem:
  • 300-400ml śmietanki 30%
  • 200g serka mascarpone 
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka ekstraktu waniliowego
Śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy cukier, dalej ubijamy. Łyżką dodajemy serek mascarpone i mieszamy, dodajemy ekstrakt waniliowy. Taki krem  wykładamy na wystudzony biszkopt.  Na biszkopcie układamy truskawki.  Zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.



Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Mniam, musiało smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak tak, a wszyscy wiemy, że kupne ciasto też ładnie wygląda a ze smakiem różnie. Ja mam często na niego ochotę zimą, jak brak świeżych truskawek:)

      Usuń
  2. Właśnie testuję, oby biszkopt mi nie oklapł! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się go zrzuci na ziemię to na pewno nie opadnie. Przepis jest sprawdzony.

      Usuń
  3. Ale ile tej śmietany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 kubeczki po 200ml czyli 400ml potem poprawię w przepisie. Dzięki

      Usuń
  4. Robiłam z twojego przepisu,pychota polecam.Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robie z mrożonych truskawek, zalewamy takowe truskawki 2 galaretkami rozpuszconymi w ok 600ml wody, wtedy galaretka szybciej tezeje, a truskawki nie robią się ciapate, tylko takie fajne i są rozmrozone

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej,
    Na początek gratuluję bloga! Świetne truskawkowe przepisy ;-) Tak się składa, że prowadzimy największy w Polsce sklep internetowy z sadzonkami truskawek. Codziennie odwiedza nas mnóstwo osób zainteresowanych truskawkami - chcielibyśmy utworzyć nowy dział z przepisami i dodać tam wasze truskawkowe przepisy. Oczywiście wraz z linkiem do waszego bloga! Ale to nie wszystko:

    Co zyskacie?
    1. odwiedzają was nowi użytkownicy - bo przyślemy wam ruch osób, które szukają w internecie sadzonek truskawek (a nie przepisów z truskawkami). Ci ludzie normalnie by do Was nie trafili.
    2. korzyści w pozycjonowaniu - wyświetlacie się wyżej w google, bo linkujemy waszą stronę
    3. Rabat 5% na wszystkie odmiany truskawek dla waszych Czytelników (wasza domena jako Kupon Rabatowy). Pod koniec przepisu z truskawkami można dodać np. "Najsmaczniejsze truskawki to te własne ;-) Rabat 5% dla Czytelników Bloga..."
    4. żeby Wam się milej pracowało nad kolejnymi przepisami, podeślemy Wam kurierem 10-pak sadzonek truskawek odmiany Senga Sengana, bo jest najsłodsza. A co tam ;-)

    Dajcie znać, że wam pasuje!
    Sławek Siepak
    +48 731 410 390
    hurt[małp]sadzonki-truskawek.eu
    www.sadzonki-truskawek.eu

    OdpowiedzUsuń
  7. I tried to make your recipe but my jelly didn't sit on top it went down to my cake what did I do wrong

    OdpowiedzUsuń
  8. 3 things: 1 too much water for The jelly, you should use 2 jellies but 1 porrion of water. 2. Cake and strawberries have to be cooled down or at least in room temperature When you pour The jelly on. 3. You have to cool down The jelly in The fridge for at least 30 minutes before pouring it on The cake. The jelly should be quite dense.
    I hope I’ve helped and Please try once again as The cake is worth it.

    OdpowiedzUsuń