piątek, 20 czerwca 2014

Biszkopt z kremem i truskawkami

Klasyczne ciasto truskawkowe na biszkopcie, z kremem galaretką i furą truskawek. Moim zdaniem jedno z najlepszych ciast na letnie upały. Jego wykonanie jest bardzo proste i może mieć wiele owocowych wariantów. Polecam.

Składniki na galaretkę i truskawki:
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej 
  • ilość wody potrzebna do przygotowania jednej galaretki (to zapewni nam, że galaretka nie przeleje się nam później przez ciasto)
  • 250g truskawek (bez szypułek)
Galaretki przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu ale w zmniejszonej ilości wody. Studzimy przez ok 0,5 godziny w temperaturze pokojowej, wstawiamy do lodówki. Co pół godziny sprawdzamy czy galaretka nie jest zbyt stężona. Jeśli stężeje za bardzo, należy ją włożyć do miski z ciepłą wodą.  
W czasie tężenia galaretki przygotujemy biszkopt i krem.
Składniki na biszkopt (w formie 26cm  biszkopt ma 2cm wysokości):
* od wielu lat korzystam z tego przepisu (oczywiście z moich ulubionych Moich wypieków), gorąco polecam, biszkopt zawsze wychodzi, po upieczeniu rzuca się go na podłogę, by zrobił ciche puff.  Oryginalny przepis na wysoki biszkopt np do tortu znajdziecie tutaj. 

  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki  mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • szczypta soli
Białka oddzielić od żółte, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać cukier, dalej ubijając, dodać żółtka, ubijać do powstania jednolitej masy. Mąkę przesiać do miski z masą i wmieszać ją drewnianą łyżką.
Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (dno).  Piec w temperaturze 170 st.C przez ok 40 minut (sprawdzamy drewnianym patyczkiem).  Po upieczeniu. Na podłodze rozkładamy ściereczkę i upuszczamy na nią formę z biszkoptem (Rozumiecie, że musicie użyć metalowej formy? :)).
Wkładamy z powrotem do otwartego, gorącego piekarnika. Do ostudzenia. Nie wyjmujemy z formy. 
Składniki na krem:
  • 300-400ml śmietanki 30%
  • 200g serka mascarpone 
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka ekstraktu waniliowego
Śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy cukier, dalej ubijamy. Łyżką dodajemy serek mascarpone i mieszamy, dodajemy ekstrakt waniliowy. Taki krem  wykładamy na wystudzony biszkopt.  Na biszkopcie układamy truskawki.  Zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.



Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Mniam, musiało smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak tak, a wszyscy wiemy, że kupne ciasto też ładnie wygląda a ze smakiem różnie. Ja mam często na niego ochotę zimą, jak brak świeżych truskawek:)

      Usuń
  2. Właśnie testuję, oby biszkopt mi nie oklapł! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się go zrzuci na ziemię to na pewno nie opadnie. Przepis jest sprawdzony.

      Usuń
  3. Ale ile tej śmietany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 kubeczki po 200ml czyli 400ml potem poprawię w przepisie. Dzięki

      Usuń
  4. Robiłam z twojego przepisu,pychota polecam.Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robie z mrożonych truskawek, zalewamy takowe truskawki 2 galaretkami rozpuszconymi w ok 600ml wody, wtedy galaretka szybciej tezeje, a truskawki nie robią się ciapate, tylko takie fajne i są rozmrozone

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej,
    Na początek gratuluję bloga! Świetne truskawkowe przepisy ;-) Tak się składa, że prowadzimy największy w Polsce sklep internetowy z sadzonkami truskawek. Codziennie odwiedza nas mnóstwo osób zainteresowanych truskawkami - chcielibyśmy utworzyć nowy dział z przepisami i dodać tam wasze truskawkowe przepisy. Oczywiście wraz z linkiem do waszego bloga! Ale to nie wszystko:

    Co zyskacie?
    1. odwiedzają was nowi użytkownicy - bo przyślemy wam ruch osób, które szukają w internecie sadzonek truskawek (a nie przepisów z truskawkami). Ci ludzie normalnie by do Was nie trafili.
    2. korzyści w pozycjonowaniu - wyświetlacie się wyżej w google, bo linkujemy waszą stronę
    3. Rabat 5% na wszystkie odmiany truskawek dla waszych Czytelników (wasza domena jako Kupon Rabatowy). Pod koniec przepisu z truskawkami można dodać np. "Najsmaczniejsze truskawki to te własne ;-) Rabat 5% dla Czytelników Bloga..."
    4. żeby Wam się milej pracowało nad kolejnymi przepisami, podeślemy Wam kurierem 10-pak sadzonek truskawek odmiany Senga Sengana, bo jest najsłodsza. A co tam ;-)

    Dajcie znać, że wam pasuje!
    Sławek Siepak
    +48 731 410 390
    hurt[małp]sadzonki-truskawek.eu
    www.sadzonki-truskawek.eu

    OdpowiedzUsuń