czwartek, 12 czerwca 2014

Naleśniki z cukinią, papryką i serem pleśniowym

Kolejna odsłona naleśników, tym razem z kabaczkiem, papryką, serem pleśniowym i tymiankiem. Polane sosem tzatziki. 




Składniki na farsz:

  • 1 papryka pomarańczowa (kolor wybierzcie sami)
  • 1 mała żółta cukinia
  • 1 mała zielona cukinia
  • 2 papryczki chilli 
  • pęczek pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • ser pleśniowy typu brie lub camembert (1 sztuka)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki 
  • spora garść gałązek świeżego tymianku (macierzanki)
  • opcjonalnie filet z piersi kurczaka 
Składniki i przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie tutaj.

Składniki na sos tzatziki:
  • 200g jogurtu greckiego (gęstego)
  • 1 zielony ogórek (jeśli ogórki gruntowe to kilka ponieważ są mniejsze)
  • 1 łyżki soku z cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • oliwa do smażenia
Ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z jogurtem, dodajemy sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę,cukier, sól i pieprz, najlepiej grubo mielony. Mieszamy wszystkie składniki, dajemy czas ok 15 minut żeby sos się przegryzł. 


Przygotowanie farszu: Jeśli cukinia jest młoda, nie trzeba obierać jej e skórki. Żółtą cukinię jednak obrałam, gdyż jej skórka była gorzka. Kabaczki, paprykę chilli, paprykę słodką siekamy w dowolne kształty. Jeśli robimy farsz z mięsem, kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni przed dodaniem warzyw. Na patelni rozgrzewamy ok 2 łyżki oliwy, wrzucamy warzywa. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy przyprawami, dodajemy listki tymianku, bez twardej gałązki. Dodajemy przecier pomidorowy, dusimy na małym ogniu ok 15-20 minut. Mieszamy. 

 Ser pleśniowy kroimy w paski, dodajemy do warzyw, mieszamy. Na koniec, przed zdjęciem z patelni dodajemy posiekaną pietruszkę. Wszystko mieszamy. Farsz jest gotowy do nakładania na naleśniki. 


Nakładamy farsz na połowę naleśniki i zwijamy tak jak na krokiety.  Nie żałujmy farszu, działa on jak klej, więc naleśniki nie będą się rozwalać. Jeśli za bardzo wystygną można je zapiec w piekarniku, mikrofali,  bądź na patelni.  Na zdjęciu poniżej naleśnik został przekrojony na pół. 


Smacznego!


1 komentarz: