sobota, 21 czerwca 2014

Smażone bataty (słodkie ziemniaki)

W przygotowaniu batatów nie ma żadnej filozofii. Post ten powstaje, by zachęcić Was to używania batatów w kuchni. W smaku: zdecydowanie słodkie. Dla mnie jest to miks ziemniaka z marchewką, smakowo lub kolorystycznie.  Tekstura: twardsze od ziemniaków, przypominają buraka. Można je kupić w hipermarketach. Jedyny minus, cena...  Jednak od czasu do czasu można ich użyć w kuchni. W dziejszej odsłonie: smażone we frytkownicy, jak ziemniaki. Bataty nadaja się także do placuszków, kremów i jako dodatek do dań, czyli gotowane. Gotują sie trochę dłużej niż ziemniaki. Polecam ich używanie w kuchni.
Napiszcie proszę do czego używacie batatów w Waszej kuchni?

Obieramy ze skórki
Kroimy
Smażymy: 180-190 st.C przez kilka minut aż się przyrumienią.


2 komentarze:

  1. smażymy czy pieczemy? to jest różnica !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że jest różnica. Smażymy- tak jak jest napisane w przepisie, we frytkownicy. Oczywiście bataty można też ugotować i upiec ale to zupełnie inne przepisy.

      Usuń