niedziela, 15 czerwca 2014

Włochy: panna cotta

W letnie upały chcemy innego deseru nic standardowy placek. Idealna na tą porę roku wydaje się być panna cotta, klasyczny włoski deser. Z nazwy, dosłownie to gotowana śmietana i tym w zasadzie jest. Panna cotta różne wariacje smakowe (czekoladowe, kawowe..) oraz podaje się ją z różnymi sosami owocowymi. Klasyka to waniliowa panna cotta z sosem truskawkowym i taką też Wam polecam.  Przepis pochodzi z kapitalnej książki Nigelli Lawson: "Nigelissima". 

Składniki na 4 porcje:

  • 75ml tłustego mleka
  • 425ml śmietki 30%
  • 50g cukru
  • 1 laska wanilii (opcjonalnie 2 łyżeczki cukru waniliowego) 
  • 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 4 łyżeczki gorącej wody
  • 200g truskawk
  • 2 łyżki cukru do truskawek
Uwagi:
1. Sukcesem panna cotty jest odpowiednia ilość żelatyny. Gdy jest jej za dużo deser jest zbyt sztywny, gdy za mało, szybko się rozpada. Jeśli przygotowujesz panna cottę w wyższych naczyniach (np. kieliszkach od wina) i masz zamiar ją z z nich wyciągać, dodaj więcej żelatyny.
2. Panna cotta najłatwiej "wychodzi" z metalowych miseczek, na drugim miejscu jest szkło a potem inne naczynia ceramiczne. 

Do rondelka odmierzamy śmietankę oraz mleko. Wsypujemy cukier. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i nożem wydobywamy małe, aromatyczne ziarnka. 

Zarówno ziarenka jak i laski wrzucamy do garnka. Jego zawartość podgrzewamy na małym ogniu, mieszając. Nie zagotowujemy. W międzyczasie do małej miseczki wsypujemy żelatynę. Rozprowadzamy równomiernie po dnie, potrząsając naczyniem. Dodajemy gorącą wodę łyżeczkami, nie mieszamy. Odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy i dodajemy  trochę mieszanki śmietanowej z garnka. Energicznie mieszamy, by żelatyna rozpuściła się.  Z garnka wyciągamy laski wanilii i wlewamy roztwór żelatynowy. Ponownie mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Przelewamy do miseczek. Chłodzimy w lodówce minimum 6 godzin a najlepiej całą noc.  

Wyjmowanie deseru z miseczek: Wyjęty miseczki z lodówki należy włożyć do na chwilę do ciepłej wody. Wtedy panna cotta łatwej wyjdzie z naczynia. Dla ułatwienia można przystawić do miseczki talerzyk i obrócić do góry nogami.    

Sos truskawkowy: Truskawki miksujemy blenderem z cukrem. 

Deser polewamy sosem truskawkowym i przybieramy truskawkami oraz listkiem mięty lub bazylii. 

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz