sobota, 14 czerwca 2014

Zupa szparagowo serowa z kurczakiem

Szparagi są bardzo wdzięcznym warzywem, które można wykorzystywać do wielu różnych dań. Zupa- krem ze szparagów jest dużym wyzwaniem. Często wychodzi zbyt mdła, bez zdecydowanego smaku. To dodatki decydują o smaku takiej zupy; takie dodatki, które wydobędą pyszny smak szparagów. Ten krem jest bardzo pożywny, zawiera kurczaka oraz sporo sera. Jedna porcja zupy to kompletny, sycący obiad. 

Składniki na 4 porcje:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 filet piersi z kurczaka
  • 1 średnia cebula, lub kilka małych dymek
  • 1 śmietankowy serek topiony (w prostokątnym opakowaniu)
  • 100g parmezanu/ sera grana padano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżka oliwy z oliwek
  • garść orzeszków pinii (można zastąpić np. włoskimi)
  • olej do smażenia kurczaka
  • do  dekoracji na każdą porcję pokruszony ser gorgonzola (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • u mnie dodatkowo pojawiło się w zupie kilka kropli tabasco

Szparagi myjemy i obieramy. Sposób ich przygotowania do dalszej obróbki znajdziecie tutaj. Szparagi gotujemy ok 15 minut w takiej ilości osolonej wody by tylko zakrywała szparagi. Po tym czasie wyjmujemy z garnka ok 12 szparagów. Wybieramy takie, które mają ładne główki. Główki odcinamy i zostawiamy do dekoracji zupy. Resztę z powrotem wrzucamy do garnka. Po podsmażeniu cebulki, zupę będziemy miksować blenderem. 


Kurczaka kroimy w sporą kostkę, przyrawiamy solą i pieprzem. Papryczkę chilli kroimy w kostkę, cebule przekrajamy na połówki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju,  dodajemy kurczaka, papryczkę, połówki cebuli przekrojoną powierzchnią do dołu patelni. Kurczaka smażymy na dużym ogniu na złocisty kolor, ok 15 minut. Po tym czasie kurczaka przekładamy do miseczki. Cebulę i resztki oleju przelewamy do garnka ze szparagami.  Dodajemy 2 ząbki czosnku oraz świeżą natkę pietruszki. Wszystko mielimy blenderem na gładki krem. Gotujemy zupę na małym ogniu, dodajemy serek topiony oraz parmezan (starty na tarce). Często mieszamy aż do rozpuszczenia sera.  Dopiero po rozpuszczeniu sera, zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Przybranie zupy:  Zupę przelewamy do miseczek, przybieramy ją kurczakiem, główkami szparagów, które zostały odłożone na początku. Dodajemy szczyptę orzechów (można je lekko pokruszyć w moździerzu), kostkę gorgonzoli oraz kilka kropel oliwy z oliwek. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz