piątek, 11 lipca 2014

Pomidorowo miodowa marynata do polędwiczek wieprzowych

Na wstępie powiem, że ta marynata nadaje się także do kurczaka, np. do skrzydełek. Jest prosta do wykonania o smaku słodko-pikantnym. Polecam. 
 

Składniki na 1 polędwiczkę 300-400g:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 papryczka chili 
  • garść świeżych listków oregano 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
Wszystkie składniki należy połączyć, papryczkę posiekać a listki oregano porwać na drobne części.  Doprawić delikatnie solą do smaku. 
Polędwiczkę:
  •  osuszyć papierowym ręcznikiem
  • posolić 
  • zanurzyć w marynacie co najmniej na 2 godziny
  • przesmażyć na oleju po 2 minuty na każdej stronie 
  • razem z marynatą wrzucić do rękawa piekarniczego 
  • piec ok 30-35 minut  temperaturze 180 st.C. 
  • Na ostatnie 5 minut pieczenia rozciąć rękaw by wierzch polędwiczki się przypiekł.
Uwaga: wybierajmy polędwiczki tej samej szerokości na całej długości, by równomiernie się upiekły. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz