sobota, 5 lipca 2014

Poziomkowo-truskawkowe crumble z gałką lodów waniliowych

Uwielbiam poziomki. Najlepsze są te zerwane prosto z krzaczka, na wsi u moich rodziców. Na upały zamiast ciasta lekki i szybki w przygotowaniu owocowy crumble, czyli owoce z kruszonką i roztapiającą się w upale gałką lodów. Przez przypadek zamiast mięty na owocach wylądowała melisa. W przepisie ją pozostawię, ponieważ  bardzo tam pasowała i wbrew pozorom nikt nie był senny. Następnym razem  lody także będą domowe, mam na swojej dłuuugiej liście wypieków. 


Składniki na formę o średnicy 26cm: 

  • 150g poziomek
  • 200g truskawek 
  • kilka listków melisy/mięty
  • lody waniliowe, takie jakie lubicie 
  • pół łyżki masła do wysmarowania formy



Kruszonka:
  • 8 łyżek mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 8 łyżek oleju
  • szczypta proszku do pieczenia
Formę smarujemy masłem. Wysypujemy truskawki,  następnie poziomki.  Siekamy drobniutko listki mięty/melisy, posypujemy owoce. Garstkę owoców można odłożyć do udekorowania deseru. 

Składniki na kruszonkę mieszamy razem, łyżką, nie mikserem- do stworzenia grudek różnej wielkości. Nie rozdrabniajmy za bardzo. Kruszonką posypujemy  truskawki i poziomki. Pieczemy ok 20 minut (aż kruszonka osiągnie złocisty kolor), w temperaturze 180 st.C.  


Podajemy na ciepło z gałką lodów i owocami. 
Smacznego!
Ten przepis bierze udział w akcji:

Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz