piątek, 11 lipca 2014

Suflet ekspresowy serowo-brokułowy

Suflety są dość czasochłonne, nie zawsze wychodzą, opadają ale  nie ma się co zniechęcać. Ten suflet jest raczej ekspresowy ale bardzo pyszny. Polecam duet ser plus brokuły. 


Składniki na 4 porcje:

  • 1 kwiat brokułu
  • 4 jajka (żółtka i białka osobno)
  • pęczek pietruszki 
  •  150g twardego sera np. parmezanu 
  • 2 ząbki czosnku
  •  sól
  • pieprz
  • tabasco (opcjonalnie)
  • gałka muszkatołowa
  • listki bazylii do dekoracji 
Brokuł należy przepłukać wodą i ugotować w osolonej wodzie, żeby przyspieszyć proces można odciąć trzon.  Brokuł powinien się gotować ok 20-25 minut, pod przykryciem. Ugotowane różyczki rozdrabniamy, wykładamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy sosem tabasco. 

Do miski ścieramy ser. Odkładamy ok 50g do posypania wierzchu sufletu. Do sera dodajemy 4 żółtka oraz posiekaną pietruszkę. Przez praskę przeciskamy czosnek, dodajemy. Mieszamy. 

Białka ubijamy na sztywno mikserem ze szczyptą soli.  Pianę delikatnie mieszamy (łyżką) razem z masą serową. Jeśli ser nie jest bardzo słony, masę należy lekko posolić a następnie wyłożyć ją na różyczki brokuła. Posypać resztą żółtego sera oraz gałką. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez ok 35 minut, tak by wierzchnia warstwa się zarumieniła. Udekorować listkami bazylii. Jeść od razu. 

Uwaga: Jeśli piana z białek jest dobrze ubita i delikatnie wmieszana do masy serowej, suflet urośnie bez dodatku proszku do pieczenia. Dodatkowo, by utrzymać efekt wyrośniętego sufletu, można delikatnie podgrzać talerz na który będzie wykładany, np w kuchence mikrofalowej. 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Musi być nieziemsko smaczne! :-) Zwłaszcza z tabasco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania, jest to ekspresowy suflet, łatwiejszy i mniej czasochłonny niż taki tradycyjny

      Usuń