sobota, 2 sierpnia 2014

Babeczki z jagodami i białą czekoladą

Biała czekolada i jagody- zdecydowanie tak!  Polecam proste w wykonaniu, jasne babeczki  z dodatkiem jagód i białej czekolady. 



Składniki na ok 15 babeczek:

  • 250g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150ml mleka
  • 2 łyżki jogurtu bądź maślanki
  • 6-8 łyżek oleju rzepakowego
  • 100g białej czekolady
  • 1 szklanka jagód 


Mieszamy w misce suche składniki: przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką, wbijamy jajka, miksując (mikserem) dodajemy mleko, jogurt i olej. Miksujemy krótko na gładką masę. Czekoladę siekamy nożem na małe kawałeczki i wrzucamy do ciasta. 



Do foremek, ja użyłam sztywnych kartonowych, nakładamy ciasto do połowy wysokości. Babeczki urosną podczas pieczenia.  Do każdej foremki na wierzch  dodajemy czubatą łyżkę jagód. 

Tak przygotowane babeczki pieczemy przez 20-25 minut temperaturze 185 st.C.

Smacznego!
 

9 komentarzy:

  1. Mmm, bardzo smakowite połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada wybąblowuje na wierzch i tworzy taką słodką skorupkę z jagodami. Naprawdę polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś piekłam babeczki z tego przepisu i wyszły wręcz idealne, a zatem szczerze polecam wypróbowanie tego pomysłu na słodką chwilę przyjemności. Biała czekolada rzeczywiście "wybąblowuje" podczas pieczenia, co daje nadaje babeczkom smaku oraz ładnego efektu wizualnego. Kilka chwil przyrządzania a tyle przyjemności do popołudniowej kawki. Serdecznie polecam ten przepis!- Iza

    OdpowiedzUsuń
  4. Mozna zastapic czyms cukier waniliowy albo w ogole go nie dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać 1 łyżkę olejku waniliowe go zamiast łyżki oleju rzepakowego albo wcale ponieważ biała czekolada jest wystarczająco waniliowa

      Usuń
    2. Można dać 1 łyżkę olejku waniliowe go zamiast łyżki oleju rzepakowego albo wcale ponieważ biała czekolada jest wystarczająco waniliowa

      Usuń
    3. Można dać 1 łyżkę olejku waniliowe go zamiast łyżki oleju rzepakowego albo wcale ponieważ biała czekolada jest wystarczająco waniliowa

      Usuń