sobota, 16 sierpnia 2014

Facet w kuchni: Młode ziemniaki ze skwarkami i koperkiem

Dziś przepis krótki, szybki ale bardzo smaczny. Jest to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Kiedy tylko pojawiają się młode ziemniaki od razu przychodzi chęć aby zjeść je ze skwarkami i zsiadłym mlekiem. Danie przygotowuje się bardzo szybko i smakuje rewelacyjnie, w sam raz na letni obiad.


Składniki:
  •  młode ziemniaki (tyle ile lubicie)
  • pęczek kopru
  •  zsiadłe mleko (można zastąpić maślanką, 1 szklanka do jednej porcji)
  • 300-400 g podgardla wieprzowego (może być też boczek surowy ale z podgardla wychodzą lepsze skwarki, porcja dla 2-3 osób)
  • sól do smaku

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Podgardle należy pokroić w kostkę i zesmażyć na patelni na wolnym ogniu, im mniejszy ogień tym dłużej trwa przygotowanie skwarków ale i smakują lepiej. Mięso solimy według własnego uznania. Ugotowane ziemniaki wykładamy na talerz, polewamy skwarkami i roztopionym tłuszczem, posypujemy posiekanym drobno koperkiem. 

Danie należy podać z zsiadłym mlekiem – mleko musi być od gospodarza bo ze sklepowego UHT nie wyjdzie. 

Sposób przygotowania zsiadłego mleka: 
Świeże mleko zostawia się na 3-4 dni na wolnym powietrzu w słoiku przykrytym gazą. Po tym czasie na górze zrobi się gęsta śmietana  a niżej lekko kwaskowe mleko. Należy je wtedy zamieszać, lub jeśli ktoś nie lubi, ściągnąć warstwę śmietanową i przerwać proces fermentacji poprzez wstawienie mleka do lodówki bądź jego wypicie. Z powodzeniem zsiadłe mleko można zastąpić orzeźwiającą maślanką.

Moim ulubionym sposobem konsumpcji przedstawionego dania jest branie łyżki ziemniaków ze skwarkami i moczenie jej w kubku z zsiadłym mlekiem. Smacznego!

Ten przepis bierze udział w akcji:

Warzywa psiankowate 2014

3 komentarze:

  1. Pychotka. Ja też takie jadłam jako dziecko. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodałam, dzięki za podpowiedź. Lubię akcje Mopsa:)

      Usuń
    2. Bardzo mi miło. Czekam na więcej przepisów ;)

      Usuń