niedziela, 31 sierpnia 2014

Kakaowy omlet z owocami leśnymi

Fajny pomysł na słodkie śniadanie, omlet z kakao i owocami leśnymi. Polecam. 


Składniki na 4 omlety:

  • 4 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 2 łyżki mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka cukru 
  • szczypta soli 
  • olej do smażenia
  • 250 g owoców leśnych (u mnie malina, jeżyna, jagoda i borówka amerykańska)
  • cukier puder 
  • listki mięty
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.  Żółtka zmiksować z mlekiem, mąką, kakao i cukrem. Dodać proszek do pieczenia.  Łyżką wmieszać pianę z białek. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. W trakcie smażenia omletów, surową masę należy od czasu do czasu przemieszać mikserem, żeby się nie rozwarstwiała. 

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. U mnie na jednego omleta 1 łyżeczka oleju.  Wylać ciasto, rozprowadzić po całej patelni, zmniejszyć ogień. Po ok 2 minutach smażenia. Na jedną połowę omleta nałożyć owoce, delikatnie łyżką nakryć je drugą połową omleta. Jak na zdjęciu- placek powinien być złożony. Dajemy mu jeszcze z 2 minuty i ściągamy z patelni. Bez obracania.  W sumie, omlet powinien się smażyć k 4-5 minut, zależnie jaki ogień ustawimy. 
Omlet posypujemy cukrem pudrem, wedle uznania i dekorujemy listkami świeżej mięty. 
Smacznego!





2 komentarze:

  1. Ich fenomen polega chyba na tym, że są tak krótko. To co dobre szybko się kończy:)

    OdpowiedzUsuń