środa, 6 sierpnia 2014

Mrożona kawa z lodami

..czyli lodowe frappuccino, w sam raz na letnie upały. Taki napój łączy kawę i deser w jedno. Do przygotowania potrzebny jest blender/mikser do skruszenia lodu oraz shaker, który połączy wszystkie składniki.  




Składniki na 1 kawę, kubek 330ml:

  • 100ml mocnej kawy (np. podwójne espresso)
  • 6 kostek lodu
  • 50ml mleka
  • 50ml wody
  • 2 gałki ulubionych lodów. Lody użyte w tym przepisie miały smak włoski: zabaglione 

Kawę przygotowujemy w miarę możliwości, które mamy. Może to być espresso z ekspresu albo zalewamy 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 100 mililitrami wody. Kawę studzimy. 
Lód kruszymy na drobny piasek. Kawę przelewamy do shakera (może też być to kubek z przykrywką). Do kawy dodajemy lód, mleko oraz 1 gałkę lodów. Wszystko wytrząsamy ok 2 minuty. Dodajemy wodę i jeszcze raz wytrząsamy przez chwilę. Przelewamy kawę do dużego kubka. Na wierzch wrzucamy jeszcze jedną gałkę lodów. 
Dla chętnych polecam także przyprawy: kardamon, cynamon i wanilię, jako dodatek. 

Uwaga: Kawę najlepiej serwować w dużym kubku o grubych ściankach, żeby się zbyt szybko nie ogrzała. 
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Mniam, idealny kawo-deser na lato :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, daje wytchnienie chociaż na chwilę w upalny dzień.

      Usuń
  2. Latem nie ma chyba nic lepszego niż kawa z lodami, oj tak :) Osobiście polecam do takiej mrożonej kawy bardzo esencjonalne espresso (im gęstsze, tym efekt końcowy jeszcze lepszy). Ja w moim saeco ustawiam sobie do takiej kawy intensywność na maximum :) Wtedy pięknie czuć ten aromat kawy, a nie tylko smak lodów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że robimy podobnie też mam ekspres saeco i do tego przepisu użyłam podwójne espresso. Mmmm taka kawa to jest to.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tam wolę zimną wódkę

    OdpowiedzUsuń