niedziela, 31 sierpnia 2014

Pizza no 3: Ekspresowa pizza z ciasta francuskiego z parówkami

Kto wytłumaczy mi fenomen parówki? Panowie, w tym 'Mój', uwielbiają wszystko, co zawiera parówkę i keczup. W tym przepisie 15 minutowa pizza z parówkami na cieście francuskim, mi także smakowała. 
Pizza no 3: sos pomidorowy, czosnek żółty ser, parówki, bazylia, papryczka chili

Składniki: 

  • Blat ciasta francuskiego (w sklepach można kupić okrągłe o średnicy 30-35 cm)
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g żółtego sera (startego na tarce o grubych oczkach lub krojonego w cienkie plastry)
  • 4-5 parówek
  • kilka listków świeżej bazylii 
  • 1 papryczka chilli
  • sól, pieprz do przyprawienia sosu pomidorowego 
Sos pomidorowy: Do koncentratu  wciskamy  przez praskę czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem 

Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia, układamy blat ciasta. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym posypujemy połową żółtego sera. Parówki przecinamy na pół i wzdłuż (z 1 parówki powstają wtedy 4 kawałki). Mięso (o ile tak to można nazwać:) ) rozkładamy na pizzy, jak na zdjęciach poniżej.  Posypujemy resztką sera. Papryczkę chili siekamy w krążki. Wcześniej należy się pozbyć pestek które są ekstremalnie ostre.  

Pizzę pieczemy przez ok 15-20 minut. Po wyjęciu  posypujemy listkami świeżej bazylii.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz