sobota, 16 sierpnia 2014

Pomidory faszerowane pomidorową jajecznicą

Nie macie pomysłu na niedzielne śniadanie? Polecam faszerowane pomidory. Można je przygotować na wiele sposobów. Należy wybierać pomidory duże i twarde, żeby nie rozpadły się podczas pieczenia. Dziś propozycja śniadaniowa, pomidory faszerowane jajecznicą z dodatkiem pomidorowego miąższu i bazylią. Prosto i smacznie, polecam. 


Składniki:
  • 3 duże pomidory ( u mnie paprykowe)
  • 4 jajka
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz, papryka chili

Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Z każdej połówki, za pomocą łyżki, wybieramy miąższ pomidora i przekładamy go do miseczki. Czynność tę wykonujemy delikatnie by nie uszkodzić skórki pomidora. 

Do każdej pomidorowej skorupki wlewamy kilka kropel oliwy z oliwek i wkładamy duży liść bazylii, posypujemy chili. Pieczemy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 200 st.C. 

W międzyczasie siekamy cebulę w kostkę. Smażymy ją na maśle, na patelni. Dodajemy pomidorowy miąższ. Mieszając odparowujemy wodę przez ok 5-10 minut. Do pomidorów wbijamy jajka, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy, zdejmujemy z ognia. 
Do upieczonych pomidorów wkładamy jajecznicę łyżką, dekorujemy bazylią. Pomidor po upieczeniu staje się płaski i delikatny, należy go ostrożnie przenieść na talerz. 
Smacznego!
Ten przepis bierze udział w akacjach:


Faszerujemy 2014!
Warzywa psiankowate 2014

2 komentarze: