niedziela, 24 sierpnia 2014

Turcja: Yoğurtlu patlıcan salatası (bakłażan z jogurtem)

Typowa przystawka turecka, tur. meze, podawana przed daniem albo daniami głównymi. Turecki stół zawsze pęka w szwach. Niejednokrotnie dochodziłam do wniosku, że turecki obiad mógłby zakończyć się po podaniu meze, bo już wtedy brzuch jest pełen. Taka właśnie jest Turcja.   


Składniki (jako przystawka - dla 4 osób):

  • 1 duży bakłażan
  • 4-5 czubatych łyżek gęstego jogurtu (bałkański/grecki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • papryka chili w proszku
  • sól, pieprz 
Przygotowanie bakłażana:
1. Bakłażana obrać ze skóry, pokroić w grube plastry, przyprawić solą i pieprzem, piec w piekarniku na opcji grill przez ok 10-15 minut (240 st. C) tak by się lekko przypalił. Upieczonego, kroimy w drobne paski.

albo 

2. Bakłażana ze skórką pokroić w drobne paski,  smażyć na oliwie z oliwek, na  dużym ogniu, przyprawić solą i pieprzem. Smażymy ok 20 minut. 
Bakłażana studzimy. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem  Mieszamy. Na dnie naczynia układamy bakłażan, równomiernie przykrywamy warstwą jogurtu. W jogurcie łyżką robimy płytkie zagłębienia, w które później wejdzie oliwa z oliwek z ostrą papryką.  
 W małej miseczce mieszamy oliwę z papryką chili.  Przygotowaną mieszanką polewamy jogurt. Gotowe. 


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Polecam zrobić samemu w domu, wszystkie produkty dostępne. Smak zaskakuje.

      Usuń
  2. Świetny post! ;))

    Pozdrawiam

    _______________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń