sobota, 6 września 2014

Słodkie grzanki na śniadanie

By odmłodzić stary chleb można go podgrzać w mikrofali lub w piekarniku, by wskrzesić czerstwe pieczywo należy je zamoczyć w jajku. Takie grzanki polecam na słodko i słono na niedzielne śniadanie. Najlepiej użyć do tego słodkiego pieczywa takiego jak rogal lub chałka. 

Składniki:

  • 2 czerstwe rogale
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka 
  • szczypta soli
  • dodatki do grzanek: miód, borówki, dżem jaki mamy pod ręką, biały ser 
  • olej/masło do smażenia
Jajka łączymy z mlekiem, dodajemy szczyptę soli. Pieczywo kroimy na małe cząstki. Wszystko zamaczamy w jajecznym roztworze. Obracamy, by rogale całe nasiąkły.  
Małą ilość tłuszczu rozgrzewamy na patelni, obsmażamy grzanki z obu stron, obracając po 1-2 minutach. Smażymy do uzyskania złocistego koloru. 
Grzanki podajemy z ulubionymi dodatkami, jemy gorące prosto z patelni. 
Smacznego
Ten przepis bierze udział w akcji: 
Śniadanie z jajem

1 komentarz: