sobota, 11 października 2014

Makaron sojowy z mango i kurczakiem

Cytral, ginerol, szogaol i zingerol, to właśnie te związki odpowiadają za cytrusową świeżość trawy cytrynowej i pikantność imbiru.  To one nadają potrawom egzotyczny smak i dobrze służą naszemu organizmowi. Dziś-  makaron  sojowy z kurczakiem, energetyzującym mango i  przyprawami. Polecam na chłodne dni.  
 
Składniki na 2 duże porcje:
 
Na marynatę do kurczaka:
  • 2 kawałki trawy cytrynowej
  • 2 cm kwałek świeżego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • otarta skórka z połowy limonki
  • 1 plaster limonki
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • do smaku pieprz (u mnie pieprz syczuański) i sól 
Na resztę dania:
  • 2 małe piersi z kurczaka lub jedna duża
  •  jedna czerwona papryka
  • pół mango
  • 1 por
  • 50 ml słodkiego sosu chili
  • 100ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sok z limonki do skropienia dania
  • garść ziaren sezamu
  • 250g makaronu sojowego

Przygotowanie marynaty
Obieramy imbir ze skórki. Siekamy go drobno razem z papryczką chili. Z limonki ocieramy skórkę. Wszystko wrzucamy do jednej miski. Trawę  cytrynową przecinamy wzdłuż. Łyżeczkę pieprzu ucieramy w moździerzu. Dodajemy plaster limonki, olej sezamowy i sos sojowy. Wszystko razem mieszamy. Kurczaka kroimy drobno. Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy na co najmniej godzinę. Im dużej w niej pozostanie, tym lepiej. 
 


Por kroimy w pół i siekamy drobno, podobnie postępujemy z papryką. Mango obieramy ze skóry, można je pokroić w kostkę lub jak poniżej wydrążyć z niego zręczne kulki. Przemiot do drążenia także na zdjęciu.
Nagrzewamy patelnię na sucho, wsypujemy garść sezamu i prażymy przez 2 minuty na dużym ogniu. Ściągamy i odstawiamy do oprószenia dania na koniec. Na patelnię wraz z marynatą wlewamy mięso. Wyjmujemy trawę cytrynową. Dorzucamy warzywa i mango. Dodajemy słodki sos chili i mleczko kokosowe wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu ok 20 minut.

Sos należy posmakować i doprawić go sosem sojowym, solą i pieprzem. W czasie kiedy przygotowujemy sos. Gotujemy wodę na makaron. Do wrzącej wody wrzucamy makaron sojowy, gotujemy ok 2-3 minuty. Najlepiej zodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzamy. Łączymy go z sosem. Wykładamy na talerze. Gotowe danie posypujemy wcześniej uprażonym sezamem i skrapiamy z sokiem z limonki. 



Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam połączenie mango - kurczak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! Ależ mi się podoba ten przepis. Robię listę zakupów i lecę :D

    OdpowiedzUsuń