niedziela, 5 października 2014

Tagliatelle z pesto z rukoli, suszonych pomidorów i pestkek dyni

Witam po długiej przerwie, pełna inspiracji z kuchni francuskiej i włoskiej powracam do jesiennej Polski. Uwielbiam makarony a Wy?  Dzisiaj  makaron wstążki z ręcznie wykonanym pesto na bazie pestek dyni i rukoli. Przepis baaardzo włoski, uwielbiam tamtejszą kuchnię.


Składniki dla 2 osób:
  • 250g świeżego makaronu tagliatelle (szerokie wstążki)
  • duża garść obranych pestek z dyni
  • 2 duże garści rukoli 
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 5-10 suszonych pomidorów (u mnie były te z oleju)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki papryki chilli w proszku
  • 3 łyżki pomidorów z puszki lub przecieru/koncentratu pomidorowego
  • garść czarnych oliwek (opcjonalnie)
Pestki dyni prażymy na suchej patelni. W tym celu rozgrzewamy patelnię i na ok 2 minuty wrzucamy na nią pestki, w tym czasie raz można je przemieszać drewnianą łyżką. Gotowe pestki zaczynają lekko strzelać i wydzielają piękny zapach. Połowę pestek odkładamy do późniejszego przybrania makaronu. Te, które nam zostały mielimy w blenderze, dorzucamy rukolę i czosnek. Wszystko mielimy do powstania pasty. Przekładamy do miseczki, dodajemy parmezan, oliwę. Mieszamy. Pomidory odsączamy z oleju, siekamy na drobne paseczki. Dorzucamy do naszego pesto.  Na koniec dodajemy (jednak jest to opcjonalne)  pomidory lub przecier i całość posypujemy chilli. Moje pomidory to ręcznie przygotowany wek zeszłej zimy, pomidory w sosie własnym.  




Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy z wody, nie przelewamy zimną wodą.  Na patelnię wylewamy nasze pesto i makaron, wszystko razem podgrzewamy ok 5 minut, mieszając.  Makaron musi się równomiernie połączyć z pastą.


Dla lubiących (ja się wliczam), siekamy oliwki w krążki  i dodajemy makaronu.  Po wyłożeniu na talerz makaron posypujemy pestkami dyni i jeśli jeszcze mamy parmezanem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz