czwartek, 23 października 2014

Wegańskie muffiny z borówką amerykańską i szafranem

Wegańskie, pyszne prawie bez glutenu, na pewno zdrowe muffiny z borówkami, upieczone specjalnie na ślub koleżanki, która nie je glutenu, jajek, masła, cukru i nie wiem czego jeszcze. Miłe zaskoczenie, myślałam, że nie da się tego zjeść a tu niespodzianka. Polecam. 




Składniki na 15 wielkich muffin:

  • 200g mąki gryczanej
  • 100g mąki ryżowej
  • 200g mąki pszennej (z pewnością można ją zastąpić inną)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek miodu (można zastąpić syropem klonowym lub z agawy)
  • 1 laska wanilii
  • 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
  • 300ml ml mleka sojowego
  • 10-12 łyżek oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki borówek 
  • szafran do posypania
Nie przeraźcie się moja miska ciasta była ogromna ale formy do muffin też bardzo duże, jeśli używacie małych foremek (tzn standardowych) na 15 muffin potrzebujecie pół składników z powyższego przepisu. 

W dużej misce mieszamy wszystkie rodzaje mąk, dodajemy proszek do pieczenia.  Mleko wlewamy do szklanki, laskę wanilii przecinamy wzdłuż i "wydłubujemy" ziarenka. Dodajemy je do mleka. Mleko przelewamy do mąk, mieszając. Dodajemy olej i miód. Miksujemy całość na gładką masę. Ciasto przelewamy do papierowych papilotek- tulipanów. Pamiętajcie, że papilotki muszą być włożone do specjalnej formy do babeczek aby nie rozłożyły się w piekarniku.  Do każdej muffinki dodajemy po 2 łyżki borówek i wierzch posypujemy mikro-szczyptą szafranu, ponieważ ma bardzo intensywny smak. 

Szafran można zastąpić cynamonem lub kardamonem. 

Muffiny pieczemy  w temperaturze 180 st.C do suchego patyczka,  u mnie na opcji termoobieg trwało to 45 minut. 


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz