niedziela, 2 listopada 2014

Dania: Smørrebrød (chleb żytni)

Dziś jesteśmy w Danii. Od razu zaznaczam, że nie chcę nikogo uczyć robienia kanapek, chodzi o informację podróżniczą. Smørrebrød to duńskie dobro narodowe, zdrowe kanapki na bazie żytniego chleba rugbrød z mnóstwem zdrowych i kolorowych składników. Ten chlebek przyjechał do mnie prosto z Kopenhagi z komentarzem "ale tam mają piękne, zdrowe kanapki". W lodówce odczekał swoje i pewnego dnia na śniadanie... 

Składniki:
  • 2 kromki chleba żytniego (u mnie prawdziwy rugbrød) 
  • 2 łyżki białego serka
  • 1 rzodkiewka
  • kilka listków rukoli
  • 2 plastry wędzonego łososia
  • grubo mielony pieprz  
Przepis na te kanapki jest taki, że kładziemy na nie to co lubimy. Wybierając zdrowy chleb, warto wybrać też zdrowe składniki. Następnym krokiem byłoby upieczenie samemu takiego żytniego chlebka. 


Smacznego!
Ten przepis bierze udział w akcji:

Kuchnia skandynawska 2014

3 komentarze:

  1. Mam nadzieję, że jadłaś je nożem i widelcem - inaczej znieważyłaś dobro narodowe... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No fakt:) niestety jadłam po polsku, paluchami :)

      Usuń
  2. Uwielbiam kanapki z żytniego chleba - muszę zrobić w najbliższym czasie ;) Witam Cię w akcji.

    OdpowiedzUsuń