sobota, 29 listopada 2014

Grillowany stek z miecznika

We Włoszech na co dzień mogłam spróbować potraw, które w Polsce są rarytasem. Mięso z miecznika jest delikatne, w smaku przypomina tuńczyka i kurczaka. Jest to duża ryba, więc przyrządza się je jak stek. Delikatne mięso nie wymaga wiele przygotowań i dodatków, najlepsza będzie lekka marynata. 


Składniki: 

Marynata: 

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz 
300-400g mięsa z miecznika 


Dodatkowo
  • kilka listków sałaty lodowej
  • 1 łyżka oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
Miecznika podano z frytkami. 

Miecznika nacieramy solą, czosnek i natkę siekamy i również nacieramy każdą stronę ryby. Polewamy oliwą, odstawiamy na 30 minut. Smażymy na rozgrzanej patelni do grillowania, po 2-3 minuty na każdej stronie. Nie dodajemy już oleju, wystarczy ten z marynaty. 
Sałatę rwiemy palcami, dodajemy oliwę, przyprawiamy do smaku. Skrapiamy sokiem z cytryny. Resztę soku wykorzystujemy do skropienia gotowej już ryby. Rybę układamy na sałacie. 
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Super przepis! Bardzo apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam, a po obejrzeniu zdjęć wiem, że chcę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam, nawet tym co nie lubią ryb

    OdpowiedzUsuń