sobota, 22 listopada 2014

Makaron z pistacjowym pesto

Pesto można zrobić z wielu nasion i orzechów, pistacjowe to jedno z moich ulubionych. Jeśli mamy w domu blender, obiad ten jest błyskawiczny a smak niebanalny, polecam. Raz poczęstowała mnie takim koleżanka i od tamtej pory weszło na stałe do mojego jadłospisu.


Składniki na 2 porcje:
  • 250g świeżego makaronu tagliatelle (oczywiście można użyć innego)
  • 2 garści świeżej rukoli
  • 100g pistacji
  • 10-15 listków świeżej bazylii
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • żółty ser/parmezan do posypania dania (ok 50g)
Pistacje obieramy z łupinek. W blenderze umieszczamy pistacje, rukolę i bazylię. Jeśli nie mamy blendera orzechy należy drobno posiekać nożem a bazylię z rukolą utrzeć lub również bardzo drobno posiekać. Wszystko połączy się w gęstą jednolitą pastę. Dodajemy oliwę i pieprz. Nie solimy, ponieważ pistacje są słone, chyba, że użyliśmy niesolonych. 
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, świeży ok. 3 minut. Odcedzamy, nie przelewamy zimną wodą. Gorący makaron łączymy z pesto pistacjowym. Mieszamy by równomiernie rozprowadzić pesto. Danie posypujemy startym serem. 

Jeśli używamy startego parmezanu, można go dodać już do zmielonych pistacji, jako składnik samego pesto. Gotowe.
Smacznego!

Ten przepis bierze udział w akcji: W orzechowym raju 3

5 komentarzy:

  1. uwielbiam pistacje, zrobie to danie w pierwszej kolejnosci

    OdpowiedzUsuń
  2. o jejciuś, 100% moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, rzeczywiście niebanalny smak, dodałam od siebie 2 ząbki czosnku i pycha. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. "Raz poczęstowała mnie taki koleżanka "- TAKA KOLEŻANKA :)...hehhs . wypraszam sobie :D

    Barbaro proszę o sprostowanie

    Chciałam światu oznajmić że ta koleżanka to JA :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniu tam miało być takim a nie taka :) oczywiście nie umniejszam twoich zasług, ten makaron był dla mnie wspaniałym doznaniem:)

      Usuń