sobota, 15 listopada 2014

Placuszki z serem ricotta (Ricotta hotcakes)

Bardzo prosty przepis nieocenionej Nigelli Lawson z książki "Lato w kuchni przez okrągły rok", na puszyste racuszki z sera ricotta. Warto je zrobić ponieważ smakują nieco inaczej niż standardowe placuszki a dodatkowo ich wykonanie jest ekspresowe. 


Składniki na 2-3 porcje:

  • 250g sera ricotta
  • 125ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 100g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (ok 2-4 łyżki)
  • dżem porzeczkowy jako dodatek
  • cynamon do posypania placków
  • na zdjęciu także listek świeżej szałwii 
Białka i żółtka oddzielamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W osobnej misce mieszamy mikserem mleko, żółtka oraz ser ricotta, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników. 


Na patelni rozgrzewamy olej, placki nakładamy łyżką, będą one miały wielkość kilku centymetrów. Smażymy na każdej stronie do zarumienienia na złoto. Podajemy z owocami, czekoladą i czymkolwiek chcecie. Ja użyłam babci dżemu z czarnej porzeczki, cynamonu i szałwi. 




Smacznego!
Ten przepis bierze udział w akcji: 
Placuszki i racuszki

4 komentarze:

  1. Nigella wie, co dobre :) uwielbiam ricottę!

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurka! Placuszki wyglądają bardzo apetycznie aż ślinka leci ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jak napisała Agata Nigella wie od czego muszki zdychają :)

      Usuń