wtorek, 11 listopada 2014

Zupa dyniowa z nutą piernikową

Czas dyniowy w pełni, wersji zupy dyniowej jest mnóstwo. Wszystkie pyszne! Ta zupa ponoć smakuje świętami, nic dziwnego jest w niej smak pierniczków. Polecam, na zimne dni. W roli głównej dynia piżmowa.


Składniki na 8-10 porcji: 

  • 1 mała dynia piżmowa (ok 3/4-1kg) 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 duże marchewki
  • 1 szklanka soku pomarańczowego ( z 2 pomarańczy)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 kostka rosołowa
  • ostra papryka, sól
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • listki świeżej szałwii
  • na każdą porcję 1 łyżka serka ricotta


Dynię kroimy w pół, wydrążamy pestki.  Kroimy na mniejsze części razem ze skórką. Wykładamy na papier do pieczenia, lekko solimy, skrapiamy olejem. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (lub aż zmięknie). Studzimy. 


Marchewkę obieramy, gotujemy w niewielkiej ilości wody do miękkości, ok. 20-25 minut. Do marchewki dodajemy pieczoną dynię. Skórkę dyni można oddzielić za pomocą noża lub łyżeczki a także palcami. Całość miksujemy blenderem. Dodajemy sok pomarańczowy, miód, sól, ostrą paprykę oraz przyprawę do pierników. Wszystko mieszamy, podgrzewamy na ogniu ok. 10 minut. Zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy świeżą ricottą oraz listkami szałwii. 
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz