czwartek, 18 grudnia 2014

Kasza jaglana z kurczakiem i warzywami

Kasza jaglana pochodzi z ziaren prosa, jest jedną ze zdrowszych kasz i dobrze nadaje się do wielu dań, jest łatwa w przygotowaniu i nie zawiera glutenu. Polecam z aromatycznym tymiankiem i kurczakiem. To danie jest dobrym źródłem białka z kurczaka, kaszy oraz jogurtu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych z awokado, oleju i pestek dyni.



Składniki dla 4 osób:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej 
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 awokado
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 100ml śmietanki 30%
  • 150ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni 
  • garść pestek dyni
  • kilka gałązek świeżego tymianku 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chili do smaku
Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy dodajemy listki tymianku, bez gałązek, dodajemy olej dyniowy (można użyć innego). Odstawiamy na 30 minut.  Po zamarynowaniu smażymy na patelni, lub w większym naczyniu by móc dodać warzywa. Czas smażenia to ok 15 minut, na małym ogniu, mieszając.
Awokado obieramy ze skórki, siekamy w drobną kostkę,  paprykę także siekamy a kukurydzę odsączamy. Warzywa dodajemy do mięsa, smażymy ok 15 minut, mieszając, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy śmietankę oraz jogurt. Jeśli trzeba dodatkowo przyprawiamy.  


Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, na małym ogniu, mieszamy, żeby nie przywarła do dna garnka. U mnie trwało to 20 minut. Odcedzamy z nadmiaru wody, jej część wchłonie się do kaszy. 

Na suchej, gorącej patelni przez 2-3 minuty podprażamy nasiona dyni (aż zaczną strzelać). 

Kaszę wykładamy na talerz, polewamy sosem, dekorujemy pestkami dyni oraz tymiankiem. 
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Zrobiłam z brązowym ryżem - było pyszne.

    OdpowiedzUsuń