piątek, 5 grudnia 2014

Krem z pieczonej cukinii i papryki

Na zimę potrzeba ciepła, a ciepło daje zupa, z porządną wkładką tworzy sycące danie. Polecam zupę z pieczonej cukinii i papryki z orzechami i tartym serem. 


Składniki na 3-4 porcje:

  • 0,3-0,5l wody
  • 2 małe cukinie (lub 1duża)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku 
  • garść orzeszków pinii
  • garść nasion sezamu
  • garść nasion słonecznika 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, chilli, oregano do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100g twardego żółtego sera (u mnie cheddar) 

Małych cukinii nie obieramy ze skóry, duże tak. Tylko z dużych wydrążamy nasiona. Cukinię kroimy w krążki, paprykę na ćwiartki, wyciągamy nasiona. Układamy na blasze i papierze do pieczenia, solimy,  pieprzymy, skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku na opcji grill przez ok 15 minut w temperaturze 200 st.C. 
Upieczone warzywa przekładamy do miski, dodajemy czosnek oraz przecier i cukier, wszystko miksujemy blenderem, gęstość regulujemy wodą. Podgrzewamy do zagotowania często mieszając, przyprawiamy do smaku.  

Na suchej i rozgrzanej patelni prażymy nasiona przez ok 2 minuty. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ser. Ser oraz uprażone nasiona można ułożyć w małych miseczkach lub dodać bezpośrednio do zupy. Wtedy całość wymieszać, by ser się nie posklejał. Podawać na gorącą.  


Smacznego!

2 komentarze: