wtorek, 6 stycznia 2015

Argentyna: Sos chimichurri

Przedstawiam pyszny argentyński sos na bazie pietruszki i oliwy z oliwek do wołowiny i innych grillowanych i pieczonych mięs. Jest popularny także w Peru i Brazylii, teraz ma swoich fanów także w Polsce. Pyszny do steków wołowych. 

Składniki: 
  • pół szklanki oliwy z oliwek 
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin Garlic & Chilli Monini
  • 1/3 szklanki octu balsamicznego
  • spory pęczek natki pietruszki 
  • 2 łyżeczki suszonego oregano 
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 2 ząbki czosnku 
  • szczypta soli

Do oliwy z czosnkiem i chili Monini dodajemy płatki chilli i oregano.  W tym czasie siekamy drobno natkę z czosnkiem. Można też zmielić je w blenderze, jednak pietruszka będzie miała mniej intensywny kolor. Przekładamy do miseczki, dodajemy ocet, sól i obie oliwy. Wszystko mieszamy. Pozostawiamy do przegryzienia. Jeśli sos trzymamy w lodówce, przed spożyciem należy go wyciągnąć co najmniej pół godziny wcześniej by uwolnił pełny aromat. 


Smacznego!
Ten przepis bierze udział w akcji: 
Odkrywaj Mistrzowskie Smaki

2 komentarze:

  1. Taki sosik z kawałkiem dobrego mięsa.. Na pewno wypróbuje! :)

    OdpowiedzUsuń