czwartek, 29 stycznia 2015

Brukselka z parmezanem i suszonymi pomidorami

Brukselkę albo się kocha albo nienawidzi. Pierwszy krok by ją pokochać to przełamać jej gorzkawy i specyficzny smak czymś pysznym a nawet zrobić z niej danie główne. Tu propozycja raczej dla fanów brukselki, parmezan, suszone pomidory oraz ziarna słonecznika. Pyszna i zdrowa przekąska, którą widziałam już na niejednym kulinarnym blogu. 


Składniki dla 2 osób: 

  • 400g brukselki
  • garść suszonych pomidorów 
  • 100g parmezanu
  • 4 łyżki nasion słonecznika lub/i pestek dyni 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli, ostrej papryki i pieprzu do smaku 
  • 1 łyżeczka soli do gotowania brukselki 
Jeśli mamy tylko 1 patelnię w domu, zaczynamy od podprażenia nasion. Suchą patelnię rozgrzewamy, prażymy nasiona i pestki przez ok 2 minuty. Odkładamy. 
Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści i płuczemy. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok 20 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą by brukselka nie straciła żywego, zielonego koloru. 70% brukselek po ostudzeniu kroimy na połówki. Parmezan ścieramy na tarce, pomidory, jeśli były w oleju, odsączamy i kroimy w drobną kostkę. 



Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy brukselkę, podsmażamy przez ok 10 minut. Przyprawiamy solą pieprzem i chili. Dodajemy pomidory i parmezan. Łyżkę parmezanu można pozostawić na koniec do przybrania dania. Wszystko mieszamy. Wykładamy na talerz, posypujemy nasionami oraz resztą parmezanu. Podajemy na ciepło. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz