sobota, 17 stycznia 2015

Mozzarella zapiekana w szynce prosciutto crudo

Jest to chyba najprostsza i najpyszniejsza przystawka świata, ser zawija się w szynkę i piecze. Pycha! Taką rewelację znalazłam we Włoszech. 



Składniki na 2 porcje:
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 8 plastrów szynki prosciutto crudo 
  • garść rukoli 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • chilli do posypania
Na talerzu układamy umytą rukolę, skrapiamy oliwą.  Ser kroimy na 2 połówki. Na desce układamy na krzyż 2 plastry szynki, na tym centralnie układamy ser. Najpierw na ser zakładamy 2 oba boki jednego plastra szynki a potem drugiego- na krzyż. Tak aby ser owinięty był z każdej strony i podczas pieczenia nie wypływał. Powtarzamy czynności dla wszystkich połówek sera. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. Ser pieczemy ok 10-15 minut, aż zarumieni się szynka, Połówki sera układamy na rukoli, posypujemy ostrą papryką. Spożywamy od razu, gdy ser jest roztopiony, ponieważ szybko stygnie. Danie można przygotować także na grillu elektrycznym. Należy wtedy w połowie czasu pieczenia odwrócić ser na drugą stronę.

Przepis bierze udział w akcji:
Zima  we Włoszech

4 komentarze:

  1. Genialne. To by mi bardzo smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłem, zadziwiłem żonę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy pomysł na przystawkę do wypróbowania -zapisuje

    OdpowiedzUsuń