poniedziałek, 12 stycznia 2015

Papryka w oliwie z pikantną nutą

Nie cierpię papryki konserwowej ani żadnych warzyw z octu. Wszystkie smakują taka samo- kwaśno i mam wrażenie, że z witamin także nic tam nie zostaje. Przedstawiam nową odsłonę papryki ze słoika: pieczona papryka zanurzona w oliwie z oliwek z aromatyczną pietruszką i prażonymi nasionami słonecznika. Dodatkowo, nie trzeba nikomu reklamować zdrowotnych właściwości oliwy z oliwek. Polecam ze świeżym, chrupiącym chlebem. 


Składniki na 2 małe słoiczki: 
  • 2 czerwone słodkie papryki
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • pół szklanki oliwy z oliwek 
  • 100ml oliwy z oliwek extra virgin Garlic & chilli Monini
  • pół łyżeczki soli morskiej (+ dodatkowe 2 szczypty do słoików)
  • 1 łyżka octu
  • 1 l wody
Paprykę myjemy, wycinamy jedynie ogonki i gniazda nasienne. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C na opcji grill. Pieczemy papryki przez ok 15-20 minut. Do momentu aż zewnętrzna skórka lekko zbrązowieje. Chłodzimy. Nożykiem lub palcami obieramy papryki ze skórki, kroimy na płaty, które zmieszczą się później do słoika. 
Wodę mieszamy z octem i solą.  Zagotowujemy. W takiej zalewie zanurzamy paprykę na ok 6 godzin. Dla osób lubiących ocet, można zrobić mocniejszą zalewę, dodać więcej octu. Paprykę osączamy z wody i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Na suchej i rozgrzanej patelni prażymy nasiona słonecznika przez ok 2 minuty, podczas prażenia przynajmniej raz należy przemieszać nasiona. Natkę pietruszki siekamy.

W słoiku na zmianę układamy paprykę przesypując pietruszką ze słonecznikiem i kilkoma ziarenkami soli. W kubku mieszamy obie oliwy z oliwek.  Słoiki  z papryką zalewamy oliwą.  Przechowujemy w lodówce. 
Paprykę można przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie. Jeśli dodamy do zalewy więcej octu, znacznie dłużej.  
Uwaga: Dla osób nielubiących oliwy z oliwek, paprykę można zalać olejem rzepakowym lub słonecznikowym.   

Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:
Odkrywaj Mistrzowskie Smaki

1 komentarz:

  1. pycha jest taka papryczka! tez robie razem z turami pomidorków suszonych :)

    OdpowiedzUsuń