niedziela, 4 stycznia 2015

USA: Beef burger classic (domowe hamburgery)

Nie będę oszukiwać, uwielbiam hamburgery. Jedyny warunek: wysoka jakość składników, szczególnie wołowiny. Najlepsze domowe robi mój tata, który szlify zbierał w Stanach, zaraz po nim jest mój brat, który niebezpiecznie zbliża swoje hamburgery do Big Maca. No i skromnie ja staram się dorównać. Wspaniały przepis na domowe i przepiękne bułki do hamburgerów zaczerpnęłam z tej strony, dokonałam jedynie małych modyfikacji. 

Składniki na 4 duże bułki: 
  • pół szklanki ciepłej wody
  • pół szklanki mleka w w proszku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2-3 szklanki mąki pszennej 
dodatkowo do glazurowania bułek:
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki mleka
  • ziarna sezamu i czarnuszki do posypania

Masło rozpuszczamy, mieszamy z ciepłą wodą, mlekiem w proszku i drożdżami. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy jajko, sól i porcjami mąkę. Ugniatamy, do połączenia wszystkich składników i powstania elastycznego ciasta. Odstawiamy w ciepłe miejsce do urośnięcia na ok 2 godziny. 


Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części, formujemy grube placki, już w kształcie bułek. Na blasze układamy papier do pieczenia a na nim ciasto. Pozostawimy na 20 minut do wyrośnięcia. 

W małej miseczce wymieszać żółtko z mlekiem. Smarować powierzchnię bułek pędzelkiem, posypać sezamem lub czarnuszką. 
Po tym czasie piec bułki w temperaturze 200 st.C przez ok 15 minut.   




Składniki na sos: 
  • 4 łyżki majonezu (w wersji light 2 łyżki można zastąpić jogurtem naturalnym)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki octu winnego 
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanych drobno ogórków konserwowych
  • 2 łyżeczki posiekanej drobno cebuli 
  • 2 szczypty soli 
  • 2 szczypty pieprzu 

Wszystkie składniki należy zmieszać.  Trzeba tylko pamiętać by cebula i ogórek były bardzo drobno pokrojone. 


Składniki na  4 duże burgery: 
  • 400g dobrej jakości wołowiny 
  • 1 bułka pszenna 
  • pół szklanki mleka 
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu Worcester 
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 małe jajko
  • olej do smażenia
  • 4 plastry żółtego sera
Bułkę moczymy w mleku kilka minut. Jak namięknie wyciskamy mleko.  W maszynce do mięsa mielimy mięso razem z bułką i czosnkiem. Po zmieleniu dodajemy sos Worcester, przyprawy i jajko.  Wszystko razem mieszamy. Formujemy 2 płaskie kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju po każdej stronie ok 5 minut na średnim ogniu, do zarumienienia wołowiny. Po odwróceniu kotleta na drugą stronę, układamy na nim ser, by rozgrzał się podczas smażenia. 

Pozostałe składniki: 
  • kilka liści sałaty
  • 1 cebula lub szczypiorek
Opcjonalnie dodawać można także pomidor, ogórek świeży lub konserwowy, keczup i musztardę. 

Składanie hamburgera: 

Bułkę kroimy na pół. Dolną część bułki smarujemy sosem, na to kładziemy kotlet wołowy z serem. Na to kolejną porcje sosu, pomidora, cebulę i górną część bułki.   

Warto sobie wszystko przygotować, by bułki nie zdążyły ostygnąć przed podaniem. 


Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Basiu mimo iż dopiero zjadłam - dostałam ślinotoku :) wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Było dobre, raz na jakiś czas można sobie pozwolić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bułeczki dzisiaj zrobię. Jak wyjdą, poeksperymentuję z mięsem białym. Matnia

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj i zrobiłam się głodna! Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj, powiedz mi proszę jak Ci wychodzą te bułeczki? Zrobiłam według Twojego przepisu i wyszły okropnie kruche, tak bardzo że burgery rozwalały się w dłoniach.. :( Reszta na szczęście wyszła całkiem smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam te bułki już kilka razy i zawsze wychodziły dobre, jak są świeże i ostudzone to w ogóle się nie kruszą, po jednym dniu troszkę tracą na świeżości ale wciąż są dobre. Przepis na bułki pochodzi ze strony przepisnachleb.pl, możesz spróbować zrobić z ich przepisu w którym nie ma moich modyfikacji ale były one na tyle małe, że wydaje się, że nie powinny mieć znaczenia. Może jest to wina któregoś z konkretnych składników. Mleko w proszku którego zawsze używam to Łaciate, może na innym wychodzi inaczej?

      Usuń