niedziela, 22 lutego 2015

Bento 2: Szafranowe puree z batatów

Na blogu są już smażone bataty, teraz czas na gotowane i to w królewskim wydaniu- z szafranem.  U mnie podane były z pieczonym w folii łososiem i świeżą roszponką. Na zdjęciu w obiadowym pudełku, zabrane do pracy.


Składniki dla 4 osób: 

  • 3 duże bataty
  • pół puszki mleczka kokosowego
  • pół łyżeczki szafranu
  • 2 łyżeczki soli 
  • pół łyżeczki papryki chilli 

Bataty obieramy jak ziemniaki,  gotujemy w osolonej wodzie, przez ok 30-40 minut. Dłuższy czas gotowania pozwoli na łatwiejsze zmiksowanie. Do mleczka kokosowego dodajemy szafran.  Szafran, w połączeniu z  produktami zawierającymi wodę, barwi je na żółto. Nie uzyskamy takiego efektu łącząc szafran z tłuszczem.   
Ugotowane bataty odcedzić z wody, dodać mleczko kokosowe, zmiksować blenderem, do uzyskania jednolitej masy. Doprawić papryką chilli.  

Uwaga: Szafran jest bardzo intensywną przyprawą, dlatego nie należy dodawać go zbyt dużo, by nie zdominował smaku dania. 
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz