niedziela, 15 lutego 2015

Wytrawne ciasto szpinakowe

Wspaniały pomysł na spotkanie w większym gronie: jarski placek ze szpinakiem, w kształcie gwiazdy. Właśnie z powodu kształtu i składu wystąpił u nas w roli głównej w Wigilię. Gorąco polecam, zawsze się udaje, przepis znalazłam na blogu, do którego bardzo często wracam i który bardzo lubię: Piekarnik na emigracji


Składniki:

Na ciasto:
  • 500g mąki pszennej
  • 90ml oliwy z oliwek
  • 200ml wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki (jeśli chcemy nadać ciastu pomarańczowy kolor)
Na farsz:
  • 300g szpinaku
  • 350g sera ricotta
  • 100g tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki  (po to by wiązała wodę z szpinaku i sera podczas pieczenia)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła lub oleju

Przygotowanie ciasta: Wino lekko podgrzewamy. W misce do mąki dodajmy oliwę, paprykę, sól i wino, wszystko mieszamy. Wykładamy na stolicę i zagniatamy. Ciasto będzie miękkie i elastyczne, nieklejące się do palców. Dzielimy je na 2 kulki, jedna musi być większa od drugiej. 
Przygotowanie farszu: Jeśli używamy mrożonego szpinaku, musi być on dobrze odsączony z wody. Szpinak podsmażamy na maśle lub oleju, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy, by odparować jak najwięcej wody. Studzimy. Do szpinaku dodajemy sery, jajko, mąkę. Mieszamy, całą masę przyprawiamy solą i pieprzem. 
 Obie kulki rozwałkowujemy na cienki placek. Podczas wałkowania, można go delikatnie podsypać mąką. Mniejszy placek układamy n blasze wyłożonym papierem do pieczenia.  Na placku układamy farsz, jak na zdjęciach poniżej. Całość przykrywamy drugim, większym plackiem. Na środku odciskamy kółko miską wokół centralnie rozłożonego farszu. Brzegi obu placków sklejamy ze sobą, ręcznie lub widelcem. Nierówne brzegi można odciąć. 

Od centralnego koła, zrobionego miską, przecinamy placek nożem do zewnątrz, każdą przeciętą część obracamy (skręcamy) delikatnie. Tak, żeby farsz było widać na wierzchu. Ilość nacięć zależy najczęściej od ilości gości, można zrobić ich więcej lub mniej. Powstałą gwiazdę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy przez 30-40 minut, do zarumienienia placka. 




Smacznego!






8 komentarzy:

  1. robiłam podobnie pizzę, ten placek jest świetny, a kolor rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, ojej, bardzo fajny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj!

    Zapraszamy Cię do założenia konta na nowo powstałej stronie FlyB - Kulinaria, która jest katalogiem polskich blogów kulinarnych oraz portalem społecznościowym dla miłośników gotowania. Na naszej stronie możesz zawierać nowe znajomości, udostępniać treści innym użytkownikom, komentować i dodawać do ulubionych inne wpisy, a przede wszystkim dodać swojego bloga do naszego agregatora, który będzie pobierał jedno zdjęcie, tytuł i maksymalnie pierwsze 50 słów z Twoich wpisów. Nasz portal to świetne miejsce do pokazania swojego bloga oraz zawarcia nowych znajomości.

    Pozdrawiamy
    Zespół portalu FlyB
    http://kulinaria.flyb.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. Hello I'am Chris !
    this is not a "spam"
    I suggest you to publicize your blog by registering on the "directory international blogspot"
    The "directory" is 17 million visits, 193 Country in the World! and more than 18,000 blogs. Come join us, registration is free, we only ask that you follow our blog
    You Have A Wonderful Blog Which I Consider To Be Registered In International Blog Dictionary. You Will Represent Your Country
    Please Visit The Following Link And Comment Your Blog Name
    Blog Url
    Location Of Your Country Operating In Comment Session Which Will Be Added In Your Country List
    On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
    Imperative to follow our blog to validate your registration.Thank you for your understanding
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
    Happy Blogging
    ****************
    i followed your blog, please follow back

    OdpowiedzUsuń