poniedziałek, 16 marca 2015

Francja: Bisque krewetkowe (zupa krewetkowa)

Już wiemy jak obrać krewetkę, to teraz zupa. Bisque, dawniej jadana przez ludzi biednych, robiona z małych skorupiaków, które nie nie trafiły na targ. Hardcorowa wersja tej zupy to taka, gdzie mieli się także pancerze i dorzuca do zupy ale w tym przepisie tego nie będziemy robić. Bisque robi się także z homara, ryb i innych skorupiaków. Tutaj wersja krewetkowa, przygotowana na wywarze z głów i pancerzy. 

Składniki na 3-4 porcje:

  • 15-20 świeżych krewetek
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka białego półwytrawnego wina (może być też różowe)
  • 1 kostka bulionu rybnego lub 2 łyżki sosu rybnego 
  • 1 duża marchewka
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • garść świeżego tymianku 
  • sól, pieprz, chilli 
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki śmietany 18-30% (opcjonalnie)
  • świeży szczypiorek do posypania
Krewetki płuczemy i obieramy wg instrukcji, którą znajdziecie tutaj. Zachowujemy pancerze, głowy i odnóża, dalej zwane resztkami. Marchew gotujemy w wodzie ze szczyptą soli do miękkości (ok 30 minut). Zalewamy małą ilością (ok 0,7 litra), tak aby tylko przykryć marchewkę.



Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Wrzucamy "resztki". Smażymy ok 5 minut, mieszamy. Dolewamy szklankę wina. Zmniejszamy ogień, gotujemy 5-10 minut. Po tym czasie wywar przecedzamy przez sitko. Resztki wyrzucamy.  

Marchew wyciągamy z wody i miksujemy na gładko. Wodę zachowujemy, wrzucamy do niej kostkę bulionu rybnego lub zwykłą kostkę rosołową. Można też użyć bulionu ugotowanego na kurczaku. Do wody dodajemy zmiksowaną marchew oraz wywar z krewetek.  

Na patelni rozpuszczamy ostatnią łyżkę masła. Smażymy na niej obrane krewetki. W trakcie należy je lekko doprawić solą i pieprzem. Smażyć na każdej stronie po 2-3 minuty, do złocistego koloru. 

W mikserze zmiksować pomidory, czosnek i cebulę. Sosem zalać krewetki na patelni. Dodać świeże listki tymianku. Smażyć na dużym ogniu przez ok 10 minut. Zestawić z ognia. Połowę krewetek zmiksować i dodać do zupy razem z sosem, resztę zostawić do przybrania dania. Wszystko wymieszać. Dodać miód, przyprawić solą, pieprzem i chilli. Zupa powinna być pikantna.  Dla chętnych dodać śmietankę. 

Wlać zupę do misek. Udekorować posiekanym szczypiorkiem oraz krewetkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz