środa, 1 kwietnia 2015

Bento 4: Warzywa z kurczakiem z sezamowym twistem

Kolejna propozycja pudełka obiadowego do pracy, by obcesowo nie powiedzieć lunchboxu :). Tym razem pieczemy w rękawie z dodatkiem oleju sezamowego i sezamu. Gorąco polecam, prosty i smaczny przepis. 

Składniki na 2 porcje: 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 kwiat brokułu
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki nasion sezamu
  • 2 łyżeczki słodkie czerwonej papryki
  • sól i chilli (ok pół łyżeczki każdego)
Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy. Odcinamy łodygę brokułu a kwiat tniemy na mniejsze gałązki. Warzywa tniemy w talarki, kurczaka w kostkę. Do rękawa lub woreczka do pieczenia wkładamy kurczaka, przeciskamy czosnek przez praskę, dodajemy olej, sezam oraz słodką paprykę, sól i chilli. Mieszamy całość, odstawiamy na 10 minut, by lekko zamarynować kurczaka, dodajemy warzywa. Całość mieszamy, zamykamy rękaw. 
Pieczemy w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez godzinę. Następnie rozcinamy worek, by podpiec warzywa. Pieczemy jeszcze 15 minut. Wykładamy na talerz. Jeśli worek pęknie sam podczas pierwszej godziny, pieczemy dalej. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz